Az Európai Bizottsághoz fordult a miskolci “nyomortelepek” felszámolása ügyében az Európai Roma Jogok Központja

Budapest, 2014. június 25., szerda (MTI) – Az Európai Bizottsághoz fordult a miskolci közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat miatt az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), azt kérve, figyelmeztesse a magyar hatóságokat, hogy tartsák be kötelezettségeiket és a rendelettel összefüggésben tegyenek lépéseket az alapvető jogok megsértése ellen.

Az ERRC szerint a bizottságnak fel kell szólítania Magyarországot, hogy semmisítse meg a rendeletet, és ha szükséges, indítson kötelezettségszegési eljárást az uniós jog megsértése miatt – írják.

A nemzetközi romajogi szervezet elküldte szakvéleményét az Európai Bizottságnak, hogy alátámassza álláspontját, mely szerint a rendelet jogsértő. Kiemelik, hogy megítélésük szerint az önkormányzat határozata diszkriminatív, és hátrányosan érinti a telepeken élőket.

Az ERRC szerint a miskolci hatóságok “2009 óta szisztematikusan kirekesztik és stigmatizálják” a helyi roma közösséget.

A miskolci közgyűlés májusban a Fidesz-KDNP-frakció javaslatáról többségi szavazással úgy döntött, hogy “felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását”, szándékaik szerint megszüntetnék ezeket a telepeket. Az előterjesztés szerint mindazoknak, akik elhagynák az ottani lakásokat, és más településeken vásárolnának magasabb komfortfokozatú lakásokat, 1,5-2 millió forint támogatást adnának, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el.

A határozat elleni tiltatkozásul a roma önkormányzat demonstrációt tartott Miskolcon szerda délután. A több mint kétszáz résztvevő a városháza elé vonult, ahol petíciót adtak át a város vezetőinek.

– MTI –