Helyi közélet

2014.05.26. 19:06

Megy a papír a szemétbe…?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jövőre már nem szervezhetnek papírgyűjtési akciót az iskolák és óvodák.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jövőre már nem szervezhetnek papírgyűjtési akciót az iskolák és óvodák.A megyénkbeli iskolák pedagógusai is olvasták, hogy 2015-től már hiába szerveznek papírgyűjtési akciót, az összegyűlt papírt nem adhatják le a feldolgozónak. Véleményük szerint ez nemcsak azért érinti őket hátrányosan, mert a diákönkormányzatok jelentős bevételtől esnek el, hanem azért is, mert csorbul a gyerekek környezettudatos életmódra nevelése.

Az új hulladéktörvény úgy rendelkezik, hogy csak a kereskedők, közvetítők és kezelők foglalkozhatnak a hulladék összegyűjtésével, kezelésével és kereskedelmével, amelybe az iskolákon kívül a vállalkozók és a civil szervezetek nem tartoznak bele. A vidékfejlesztési tárca azt javasolja a nevelési-oktatási intézményeknek, hogy ezentúl gyűjtsenek elemet és rongyot.

Kirándulás, jutalmazás

Pedig sok iskolában nagy hagyománya van a papírgyűjtésnek. Például a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskolában is, ahol évente kétszer indul a nagy verseny, melyik osztály és melyik diák tudja összegyűjteni a legtöbb papírhulladékot. Az iskola igazgatóhelyettese, Ráski Lászlóné lapunknak elmondta, a papírgyűjtés bevételét a diákönkormányzat használta fel. Kirándulásra és a tanulók jutalmazására. Épp most voltak Budapesten azok a gyerekek, akik a papírgyűjtésben jeleskedtek. A munkából természetesen a szülők is kivették a részüket, hiszen hónapokig gyűjtötték a papírt otthon és a munkahelyükön.

– Nagyon sajnáljuk, hogy ennek vége – fogalmazott az igazgatóhelyettes. – Az elemeket ugyan gyűjtjük, de azért az iskolának nem jár bevétel.

Lelkesen

Az egyik tiszaújvárosi iskolában is nagy hagyománya van a papírgyűjtésnek. Az igazgatóhelyettes kérte, hogy se az iskola, se az ő nevét ne írjuk meg, de elmesélte, hogy a gyerekek mindig nagy lelkesedéssel indultak papírt gyűjteni. És ez nemcsak a bevétel miatt volt fontos, hanem a környezettudatos szemlélet kialakítása és a közösségépítés szempontjából is.

– Nagyon meglepődtünk, amikor kiderült, 2015-től már nem gyűjthetünk papírt. A diákönkormányzat is elesik így a bevételtől, amit pedig az iskola tanulóira fordított: jutalmazásokra, kirándulásokra – jelezte a pedagógus.

Hozzátette: az elemet ők is gyűjtik, az azonban bevételt nem hoz. Annak pedig még nem jártak utána, hogy a rongyot miképpen lehet gyűjteni és értékesíteni.

Nemcsak az iskolák, de a feldolgozók is bevételtől esnek el az új szabályozás miatt.

Ingyen nem

A térség egyik meghatározó újrahasznosító cégének vezetőjével beszéltünk, aki hangsúlyozta: több okból sem örülnek az új jogszabályoknak. Először is azért nem, mert az iskolák, melyek egyébként anyagi nehézségekkel küzdenek, elesnek a bevételtől. A másik pedig az, hogy ingyen senki nem fogja gyűjteni a papírt, így az újrahasznosításból jelentős mennyiségű alapanyag esik majd ki. Megjegyezte: elemet és rongyot gyűjteni közel sem ugyanaz, mint papírt. Az elem veszélyes hulladék, a rongy újrahasznosításával pedig nagyon kevés cég foglalkozik.

Az Ökológiai Intézet munkatársa, F. Nagy Zsuzsa szerint az lehetne a megoldás, ha a hulladékszállító szolgáltatók szerződést kötnének az iskolákkal óvodákkal, és pénzért vennék meg tőlük a papírhulladékot. Hozzáfűzte: a törvényi változás tulajdonképpen azért született, hogy nyomon követhető legyen: mennyi hulladék kerül újrahasznosításra. A gyűjtést azonban csak úgy lehet fokozni, ha abban érdekeltek a gyerekek és a felnőttek is. Hiszen ha valaki külön gyűjti a papírt, a műanyagot és a fémet, valamint ha a lenyírt füvet komposztálja, akkor a kommunális hulladék jóval kevesebb lesz. Akkor pedig a szemétszállítási díjat csökkenteni kellene.

ÉM-HE


Hiányzik a rendszerből

Egy hulladékpiaci szakember szerint a kormányzatnak az a baja az iskolai gyűjtéssel, hogy az iskolákból közvetlenül a feldolgozóknak értékesített papírmennyiség nem jelenik meg az állami ellenőrzés alá vont szelektív gyűjtési rendszerben. Az állam viszont magasabb begyűjtési arányt preferál, mivel ez uniós elvárás, aminek elmulasztása kötelezettségszegési-eljárással végződhet.

Az iskolák és óvodák így 2015. január 1-jétől csak a közszolgáltatónak adhatják át a papírhulladékot. Az iskolák a továbbiakban nem kérhetnek, illetve kaphatnak pénzt a hulladékgyűjtésért.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában