Helyi közélet

2014.04.02. 11:37

Sámánkodó károsítók a Bükkben

Miskolc - A barlangban elégetett kábeleket hűtőszekrényből bonthatták ki.

Miskolc - A barlangban elégetett kábeleket hűtőszekrényből bonthatták ki.Előző cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy "Védjük meg a Kecske-lyuk barlangot" elnevezéssel Facebook csoport alakult. A Miskolc melletti Kecske-lyuk fokozottan védett barlangja ugyanis a természetkárosítás miatt azonnali védelemre szorul. A vandalizmus a napokban odáig fajult, hogy a múlt héten a barlangban tüzet raktak, kábelkötegről égették a szigetelést. A tüzet két természetvédő oltotta el. Kedden reggel F. Nagy Zsuzsával, az Ökológiai Intézet munkatársával mentünk ki a Kecske-lyukhoz. Felvetettük: mit tehetett a nemzeti park?

- A nemzeti park munkatársai és a polgári természetőrök a jelzések hatására kimentek a helyszínre - tudtuk meg. - Ők állapították meg, hogy az égetett kábeleket hűtőszekrényből bonthatták ki. Nitro-hígítós palackokat is találtak, és több zsák szemetet szedtek össze a barlang környékén.

A szakember emlékeztetett rá, hogy a felső Forrás-völgy egy gyönyörű hely, tele barlangokkal. A környéket már az ősember is lakta, a területen Herman Ottó is végzett ásatásokat. A Kecske-lyuk is használva volt évszázadokig: állatokat hajtottak fel ide egykor a déli melegben, de lassan ez a szokás elmaradt.

Falfirka, szemét, tűz

- Azonban az ember így is kárt okoz - tette hozzá F. Nagy Zsuzsanna. - A barlang fokozottan védett, gyönyörű nagy szádával, 400 méter mélyre hatol be a hegy alá. Először egy nagy teremmel, majd egyre szűkülő járatokkal találkozhatunk. Kiváló élőhely is, s ezért sérülékeny, ugyanis nagyszámú denevér populáció él a barlangban egész évben. Nem az a probléma, hogy bejárnak a Kecske-lyukba emberek, hanem az ha tűzet raknak és hangoskodnak. A közösségi oldalon van olyan videó is, amin sámándobokat ütnek emberek és tűz körül ugrálnak bent, a nagyteremben. Ez többszintű természetkárosítás.

A szakember szerint a másik gond az, amit a falakkal művel az erre járók egy része. Jelesül a graffitiről és a feliratokról van szó.

- Mindezt lehetetlen megérteni... - fogalmazott. - Ha kijövök a természetbe, akkor azért teszem, mert olyat láthatok, ami nincs a városban. Érthetetlen miért jönnek ki a falfirkálók a Bükkbe... Mindezek mellett óriási probléma a szemét, ugyanis ha valaki elvisz magával kirándulni egy liter üdítőt, akkor üresen miért nem tudja levinni a szemetesbe? Tudomásul kell venni, hogy vendégek vagyunk a természetben.

ÉM-JLI


 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>


Miskolc - "Védjük meg a Kecske-lyuk barlangot" elnevezéssel Facebook csoport alakult.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában