Helyi közélet

2013.03.08. 14:03

Nem jellemző az illegális migráció

Miskolc - Az úgynevezett illegális migrációs útvonalak elkerülik térségünket.

Miskolc - Az úgynevezett illegális migrációs útvonalak elkerülik térségünket.A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tavaly sokrétű feladatot hajtott végre - nyilatkozta pénteki 2012-es értékelője után Dr. Kiss Attila, a hivatal általános főigazgató-helyettese. - Többek között az illegális migrációval kapcsolatos feladatok jelentették az egyik legnagyobb kihívást, hiszen a déli határszakaszon elég jelentős a migrációs nyomás. A külföldiek ezen a területen Görögországból, Szerbián keresztül próbálnak a schengeni térségbe jutni és sokuk nyújt be menedékjogi kérelmet.

Megtudtuk: ezeknek a kérelmeknek az elbírálása, és a kérelmezőknek az elhelyezése az egyik legnagyobb kihívás a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal számára.

23 százalékkal

- Szerencsére erre a régióra nem jellemző a nagyszámú illegális migráció, ugyanis az illegális migrációs útvonalak elkerülik ezt a térséget - fogalmazott a BÁH főigazgató-helyettese. - De ez nem azt jelenti, hogy a hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának munkatársai ne vennének részt ezekben a feladatokban. Ők segítséget nyújtanak azoknak a régióknak, melyek nagy nyomásnak vannak kitéve, át vannak csoportosítva a feladatok és így a törvényes, szakszerű munkavégzés biztosított.

Kiderült az is, hogy az Észak-magyarországi Regionális Igazgatósághoz 2012-ben „kérelemre indult eljárásokkal összefüggésben” 5673 ügyfél megjelenését regisztrálták, amely a korábbi esztendőhöz képest 23 százalékos visszaesést jelez.

Tény az is, hogy régiónkban a BÁH csekély számban regisztrált külföldiek által elkövetett idegenrendészeti jogszabálysértést: 2012-ben mindössze 68 jogsértő külföldivel járt el a regionális igazgatóság. Idegenrendészeti kiutasítást a tavalyi év folyamán ugyanakkor 30 harmadik országbeli állampolgárral szemben rendeltek el, 19 esetben toloncolással történő végrehajtással. Regisztrációs igazolást 23 százalékkal kevesebb ügyfél részére állítottak ki: az igénylők román, szlovák, német és holland állampolgárok.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában