Helyi közélet

2012.07.23. 10:43

A parlagfűszezon kezdetén

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem látni, hogy a végére - de legalább az alacsony szinten tartásig – juthatnánk.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem látni, hogy a végére - de legalább az alacsony szinten tartásig – juthatnánk.Július 1-től minden eddiginél szigorúbban ellenőrzik a hatóságok, hogy az érintettek betartják-e a parlagfű elleni védekezés szabályait – olvastuk a kormanyhivatal.hu-n. Mi is a megyei kormányhivatal szóvivőjén keresztül szerettük volna megtudni: megyénkben eddig milyen tapasztalatokat szerzett a hatóság. Hány esetben, milyen területeken, hol rendeltek el kényszerkaszálást, bírságolási eljárást hány esetben indítottak - ezek a tapasztalatok, adatok mennyiben térnek el a korábbiaktól? – tettük fel írásban kérdéseinket.

Bimbózásra várva?

„Jelenleg a parlagfűszezon kezdeti szakaszában járunk, ezért messzemenő következtetések levonása még felelőtlenség lenne. Az ügy szempontjából fontos, hogy a parlagfű (Ambrosia elatior) növény puszta jelenléte még nem indoka az eljárás megindításának, csupán a virágbimbó kialakulása esetén valósul meg a szabálysértés tényállása. A parlagfűvel fertőzött területek jelentős részén a növény ezt a fenológiai stádiumot még nem érte el. A bemérések zöme ezért később várható. A körzeti földhivatalok munkatársai július elseje óta folyamatosan végzik a határszemléket, és eddig összesen közel 5 hektárnyi terület beazonosítását végezték el, melynek döntő része kultúrnövénnyel borított, így közérdekű védekezés elrendelésére nincs lehetőség” - kaptuk a választ Polonkai Gábor növényvédelmi felügyelőtől.

Erőtlen akcióterv

Mindebből számunkra nem az tűnt ki, hogy parlagfű téren az ellenőrzésektől nagy áttörésre számíthatnánk. Megszületett viszont nemrég a kormány „Magyarország Parlagfű Elleni Rövid és Középtávú Védekezési Akciótervéről” szóló határozata, ám – legalábbis a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület állásfoglalása szerint – túl sok eredmény ettől sem várható. Az Akciótervet erőtlennek minősítik: olyan intézkedés született - szögezik le - amelyben a civilekkel folytatott egyeztetés lényeges elemeit nem vették figyelembe. A legfontosabb problémákra (a felderítés alacsony szintjének kívánt mértékű növelésére, a gazdálkodók parlagfű-mentesítési ismereteinek alapos fejlesztésére, a büntetési tételek visszatartó erejének fokozására) nem adtak megoldást, a parlagfű-mentesítés végrehajtására nem jelöltek ki független felelőst, a hatékony és gyors megoldást és annak ellenőrizhetőségét nem célozták meg. További problémaként említik, hogy az elmúlt években a parlagfű-fertőzések ellenében eljáró hatóságok létszámát drasztikusan csökkentették. „Ha ezek a hiányosságok megmaradnak, megjósolható, hogy 2020-ig sem lesz javulás” – szögezi le az állásfoglalás.

ÉM-SzK

A parlagfűről 

Pollenjére minden ötödik ember allergiás Magyarországon - amely a növény kedvenc tenyészhelye: egész Európában nálunk a legnagyobb a fertőzöttség.

Aki saját telkén, zártkertjében, mezőgazdasági területén elmulasztja a parlagfű-irtást, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő büntetésre számíthat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában