Helyi közélet

2012.05.13. 09:32

Kinek utaljuk azt az egyet?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Odaadnám egy százalékomat. Igen ám, de kinek?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Odaadnám egy százalékomat. Igen ám, de kinek?

„A civil szervezetek, alapítványok egyesületek mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több adózóhoz eljusson az üzenetük, hogy az ő adószámuk kerüljön a rendelkező nyilatkozatra. A tevékenységi körtől és az anyagi lehetőségeken is múlik, ki hogyan tudja felhívni magára a figyelmet. De a reklám magában semmit nem jelent, mert igaz, tudja pozitívan befolyásolni az eredményt, de a siker több pilléren nyugszik” – ezt a közelmúltban nyilatkozta lapunknak Kisfalvi Nyina, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány alelnöke. De mi van velünk, magánszemélyekkel, mi alapján döntsük el, hogy adónk egy százalékával melyik civil szerevezetet támogassuk?

„A tapasztalat az, hogy a legtöbb embernek van valamilyen szervezet a közelében, amelynek ismeri a tevékenységét. Amennyiben ezzel elégedett, akkor általában őket támogatja” – mondta Papp Mónika, a Civil Ház irodavezetője. Ha nincs ilyen, akkor azt javasolják az érdeklődőknek, hogy válasszák ki azt a tevékenységi kört, amit támogatásra érdemesnek tartanak – tette hozzá.

Gyorsan változnak

Innen már egyszerűbbnek tűnik az ügy, hiszen létezik egy honlap, a nonprofit.hu, amely a civilek országos adatbázisa. Papp Mónika szerint ennek kiváló a szűrője, így megye és tevékenységi kör alapján is lehet keresni. „Nem beszélve arról, hogy itt rövid bemutatkozást, leírást is találunk a civilekről” – tette hozzá. Azt is megtudtuk: mióta ez az országos bázis elérhető, azóta tőlük is kevesebben kérnek ezirányú segítséget.

Mi a leginkább támogatott tevékenység? „A szociális terület, valamint a környezet- és állatvédelem, de az egészségügy is annak számít” – válaszolta.

„...arra kérek mindenkit, a megyét és a várost is, tegyenek egy lépést. Szerencsés lenne, ha a megyénkben, városunkban a támogatható szervezetekről az önök honlapjain lenne egy mindenki számára elérhető lista, esetleg tevékenységi körök szerint tagoltan. Így az önök megjelenítésével ajánlást is adnának e szervezeteknek, és miért ne tennék, ha ez egy megoldás a lokalitás támogatására?” – ezt is Kisfalvi Nyina nyilatkozta. Erről Papp Mónika véleményét is kikértük: „Volt ilyen irányú kezdeményezés, de a szervezetek olyan gyorsan változnak, hogy egy ilyen adatbázis frissítésére hatalmas kapacitás szükséges. Az általam ajánlott honlap azért is szerencsés, mert összeköttetésben vannak a bíróságokkal, így pontosan tudják, melyik alapítvány működik még, melyik nem.”

ÉM-NSZR

Civil helyett együttműködési alap

Az önkormányzatot is megkérdeztük, hogy tervezik-e egy ilyen adatbázis létrehozását. Dobos Tímea városházi szóvivőtől a következő választ kaptuk: „A civil és egyházi kapcsolatok referense tájékoztatása alapján: a civil szektor átalakulóban van. A Nemzeti Civil Alap helyett létrejött a Nemzeti Együttműködési Alap, - NEA, amelynek öt kollégiuma van.(Közösségi környezet, Mobilitás és alkalmazkodás, Nemzeti összetartozás, Társadalmi felelősségvállalás, valamint az Új nemzedékek jövőjéért kollégium). Ide kell a már működő civil szervezeteknek bejelentkezni tevékenységük szerint. Az átalakulás részét képezi egy Civil Információs Centrum kialakítása, amely remények szerint tud majd statisztikai adatokkal is szolgálni. Jelenleg egy civil szervezetnek van hasonló nyilvántartása, az egymás közötti kapcsolatok építésére hozták létre, nem kötelező a bejelentkezés, tehát nem tudnak ők sem arra választ adni, hogy városunkban hány civil szervezet működik. Alapítványok, civil szervezetek nem jelentkeztek, hogy szeretnének felkerülni a város honlapjára.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában