Helyi közélet

2012.05.10. 09:58

Jegyzet: Éretlenek

<em>Több, mint húsz esztendeje történt, pedig esküszöm, hogy olyan, mint ha tegnap lett volna. Kijöttem a B-épület egyik ajtaján, ki a dufart alá. Füles - Isten nyugosztalja - már ott állt, éppen a nyakkendőjét műtötte le magáról. "Na, meg van?" - vetette oda. "A kettes remélem igen..." - válaszoltam. Végzős Hermanosok, a matek írásbeli után. Ő a per ötből, én a per négyből.</em> <strong>Juhász-Léhi István jegyzete</strong>

Több, mint húsz esztendeje történt, pedig esküszöm, hogy olyan, mint ha tegnap lett volna. Kijöttem a B-épület egyik ajtaján, ki a dufart alá. Füles - Isten nyugosztalja - már ott állt, éppen a nyakkendőjét műtötte le magáról. "Na, meg van?" - vetette oda. "A kettes remélem igen..." - válaszoltam. Végzős Hermanosok, a matek írásbeli után. Ő a per ötből, én a per négyből. Juhász-Léhi István jegyzete

Éppen az aprót számoltuk át, amikor megjelent Rozmaring tanár úr. "Maguk elkéstek urak?" - kérdezte jellegzetes hangján. "Nem, mi már végeztünk!" - feleltem magabiztosan, miközben Füles lehajtott fejjel, némi kuncogással mellettem toporgott. "Tehát végeztek. Aha, no és hová lesz a séta?" - kérdezte rutinosan a jó öreg. "Hát csak a Tanácsháztérre..." - szólta el magát Füles. "Igazítsák meg magukon a nyakkendőt, és vegyék vissza a zakót. Erről még beszélgetünk, abban biztosak lehetnek!" - nyomatékosított Rozmaring tanár úr, hogy érettségi ide, érettség oda; bizony ezt nem ússzuk meg.

Átúsztunk Fülessel - a két fél érett - a Spatiba, és kértük két pohár sört. Nem volt mobil, meg internet, hogy drága szüleinkkel közöljük: egy óra alatt meg lett - szerintünk - a kettes és ezzel az érettségi, mert ugye attól reszketett a fél osztály. Mesélt az új gitárjáról, beszélgettünk a hogyan továbbról. Ilyenek.

Most, több, mint húsz év után nem tudom Füles mit mondana arra a kedd délelőttre - persze azon kívül, hogy finom volt a sör... Két tizennyolc éves, akik azt hitték, az érettségi egy papír. Akik azt hitték... Pedig a java csak azután jött...

- Juhász-Léhi István -


Miskolc - A történelemérettségi félreérthető feladatokat is tartalmazott, mondták a diákok.

Miskolc – A matekírásbelit nem tartották túl nehéznek a diákok, szerdán történelemből bizonyíthatnak.

tovább »

Budapest, 2012. május 8., kedd (MTI) – Rendben lezajlottak a matematika írásbeli érettségi vizsgák kedden a középiskolákban – tájékoztatta az Oktatási Hivatal közlése alapján a szakállamtitkárság kedden az MTI-t.

Miskolc – Magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák hétfőn. A középszintű érettségit választó diákok a szövegalkotási részben Arany János Tetemrehívás című balladájának elemzése, Karinthy Frigyes „A jó tanuló felel és A rossz tanuló felel összehasonlító elemzése közül választhattak, valamint Camus Pestis című regénye alapján a heroikus életérzés mellett vagy ellen érvelhettek.

Miskolc – A magyarral elbírtak a diákok, azt mondták, nem volt túl nehéz.

Miskolc – Az elmúlt hét végén búcsút vettek a végzős diákok iskolájuktól.

Miskolc – Hétfőn reggel 8 órakor elkezdődött a magyar nyelv és irodalom érettségi. A 2012. május-júniusi érettségi vizsgákra 8747 fő jelentkezett megyénkben, akiket 263 vizsgabizottságba soroltak be a vizsgát szervező intézmények.

Kazincbarcika – A korábbi hagyományokat folytatva – az intézményi búcsúztatók mellett – idén is rendeztek városi ballagási ünnepséget Kazincbarcikán.

Miskolc – Együtt ballagtak szombaton a Berze végzősei a félszáz esztendővel ezelőtt végzettekkel.

Borsod-Abaúj-Zemplén – Összeállításunkban az idén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ballagó középiskolások névsorát közöljük.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában