Helyi közélet

2011.07.30. 15:22

Kis hajók nagy versenyben

Miskolc - Gyorsnaszádok, ágyúkkal felszerelt hadi hajók, békés utasszállítók és kecses jahtok. Mind megfértek egymás mellett szombaton a görömbölyi horgásztó partján, majd később a vizében.

Miskolc - Gyorsnaszádok, ágyúkkal felszerelt hadi hajók, békés utasszállítók és kecses jahtok. Mind megfértek egymás mellett szombaton a görömbölyi horgásztó partján, majd később a vizében.

Itt rendezték ugyanis immár hetedik alkalommal, az élethű hajómodellek országos, nyílt, hazai versenyét, melynek főszervezője a VOKE Vörösmarty Művelődési Ház Vörösmarty Modellező Köre volt.

Bár az eső egész délelőtt szemerkélt, de ez nem szegte kedvüket a küzdelem résztvevőinek, még az utolsó pillanatokban is szerelgették, csinosítgatták vízi masinájukat. A verseny főszervezője, Sallai Pál Albert is egy sátor alá húzódott, de lapunknak lelkesen mesélt a viadalról.

Megtudtuk, a hajómodellek valóban élethűek, hisz mindegyik egy-egy igazi hajó mása., csak ezek rádió-távirányítással működnek. Ez alkalommal 42 modellt neveztek be, melyek 6 kategóriában versengenek egymással. A pályán 6 kapu található, és a hajóknak egy megadott programot kell végrehajtaniuk 7 perc alatt minél tökéletesebben. Minden modell kétszer teljesíti a pályát, három kategóriában pedig műszaki vizsga is társul a feladat mellé.

Érkeztek versenyzők az ország minden részéből, Győrből, Székesfehérvárról, Csepelről, Békés megyéből, de még a szlovákiai Rimaszombatról is. Megtudjuk, Pali bácsi (ahogy a versenyen szólítják) már 36 éve foglalkozik modellezéssel, és több mint 100 gyereket tanított meg a hajóépítés mesterségére. A modellező körben 10 éves kortól foglalkoznak gyerekek oktatásával, de vannak középiskolások, felnőttek és nyugdíjasok is, egyre többen. Jó modellező az lehet, akinek van némi kézügyessége, kitartása, és jól tud koncentrálni. Pali bácsi szerint fontos, hogy a fiatalok a szabad idejüket hasznosan töltsék el, a hajómodellek készítése pedig épp ilyen tevékenység. Aki valóban tehetséges, olyan modellt készít, ami megtévesztően hasonlít az eredetihez: fütyül, fényjeleket ad, és a horgonyát is le tudja ereszteni.

Közben a horgásztavon folyik a viadal. A kis hajók hol könnyedén siklanak, hol komótosan vánszorognak a kapuk között.

Kis Dávid már túl van az első futamon Renáta nevű utasszállítójával, kategóriájában a második helyen áll. Elárulja, 10 pontot vesztett, mert a kikötés nem sikerült tökéletesen. De az első versenyhajója, úgyhogy elkeseredésre semmi ok. Őt a barátja csalogatta el a Vörösmarty Modellező Körbe.

- Először csak hobbiból építettem hajót, hogy ne üljek annyit otthon, de amikor kész lett az első hajótest, egyre jobban izgatott, mi lesz belőle. Tulajdonképpen a hajó testéhez nem kell más, mint gyümölcsösláda, ragasztó és egy kis festék. Az elektronikája többe kerül, de azt végül is csak egyszer kell megvenni, mert később a többi hajóba is átszerelhető – avat be a titkokba bennünket Dávid.

Nem véletlenül büszke gyönyörű norvég naszádjára Németh György, Ő is a Vörösmarty Modellező Kör tagja, csak ő már nyugdíjas korosztályt képviseli. Kiderül, 1963-ban kezdte a modellezést még az MHSZ keretében, majd némi szünet után nyugdíjasként ismét hódolhat régi hobbijának. Szerinte a modellezőnek jó iparosnak kell lennie: asztalosnak, lakatosnak és elektronikai műszerésznek, de szükség van nagy precizitásra, kitartásra és sok-sok munkára is. Narvik nevű hajója most debütál igazából, mert eddig csak a fürdőkádban úszkált és egy bemutatón Tiszaújvárosban.

- ÉM -


Miskolc - Tegnap megérkeztek, ma pedig elrajtolnak a Veteránautók és motorok VI. Miskolci Találkozója – Lévai György Emléktúrán résztvevő matuzsálemek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában