Helyi közélet

2010.06.16. 07:26

Időben elkészült a jelentés

<p>Miskolc - A kormány a lakhatás alapfeltételeinek megteremtését vállalta.</p>

A rövid határidő megfeszített munkát kívánt a kárfelmérésben résztvevőktől is – mondta el Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. Az volt a célunk, hogy minél előbb a kormányülés elé kerüljön az elsődleges adatsor, hogy a szükséges finomítások és a döntés után minél előbb segítséghez juthassanak a károsultak – fejtette ki. A kormány a lakhatás feltételeinek megteremtését vállalta, az önkormányzatok védekezési költségeit állja, csakúgy mint az árvízben megsérült, önkormányzati feladatokat ellátó épületek helyreállítását, és a károsodott, önkormányzati kezelésben lévő utak rendbetételét. A védekezés során a lakott területek megvédése érdekében, a mezőgazdasági területekre is rá kellett engedni a vizet. Az ilyen földeken esett károkat is megtérítik. Kérdésünkre, hogy lesz-e különbség a biztosított és biztosítás nélküli lakások kártalanításában kifejtette: még nincs döntés, de több korábbi miniszteri helyszíni nyilatkozatból az látszik, hogy az öngondoskodás – egyéni lehetőségek szerinti – gyakorlatának elterjedését ösztönözni kell.

Soha nem látott mennyiség

Megkérdeztük a megyei védelmi bizottság elnökét, vizsgálják-e és mit szól, ahhoz a vélekedéshez, mely a város határában lévő árterek beépítését is okolja a jelentős kár miatt. Ódor Ferenc leszögezete, azt mindenkinek érdemes figyelembe venni egy esetleges elhamarkodott ítélet előtt, hogy soha nem látott mennyiségű víz folyt le rendkívül rövid idő alatt a megye folyóin az elmúlt időszakban. Ilyen vizsgálatokat a védekezés mai szakaszában nem végeznek, egy példát azonban említett: évekkel ezelőtt egy amerikai befektető csoport keresett építési területet és megvizsgálva a helyszínt, úgy döntöttek nem építkeznek oda, mert az „vizes terület”.

ÉM-PGY

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában