Helyi közélet

2008.12.05. 08:42

Min lehet még itt spórolni?

<p>Miskolc - Elkezdődött a közös gondolkozás: min és mennyit tudnának megspórolni az oktatási intézmények?</p>

Jövőre 10 millió 300 ezer forintot kell megspórolnia az Andrássy Gyula Szakközépiskolának, el kell bocsátania 2 személyt a fizikai állományból, kevesebb osztályt indíthat, aminek következtében 2 pedagógusnak szűnik meg az állása, mondta lapunknak Mihalik László iskolaigazgató. Úgy fogalmazott: a tervet végre kell hajtani, Miskolc minden oktatási intézményét érinti, és az önkormányzat kipréseli az iskolákból, amit elképzelt. Az igazgató előzetes számításai szerint, az a közel 13 millió forint, amit jövőre működésre kapnak, kéthavi villany– és fűtésszámlára lesz elég. Ráadásul a szakképzési normatíva is csökkent, szintén 10 millióval.

– Eleve negatív költségvetéssel működtünk. A hiányzó pénzt vagy biztosítja az önkormányzat, vagy bezárja az intézményeit – latolgatott az iskolaigazgató.

Együtt gondolkodnak

Ezzel szemben a miskolci önkormányzat közoktatási osztályán egyetlen konkrét számot sem tudott mondani Mókáné Hallók Zsuzsanna osztályvezető–helyettes azzal kapcsolatban, hogy mennyit kell megtakarítaniuk jövőre az oktatási intézményeknek. Úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az intézményvezetők és a fenntartó között együttgondolkodás folyik már októbertől. Azon gondolkodnak, hogy lehetne spórolni úgy, hogy az oktatás szakmai színvonala és az iskolák működőképessége megmaradjon. Erre azért van szükség, mert bár még nincs meg az ország végleges költségvetése, de azt már látni, hogy jövőre kevesebb jut az önkormányzatoknak. De egyébként minden évben esedékes a működtetés racionalizálása. Az osztályvezető–helyettes szerint meg lehet takarítani azon, hogy kevesebb osztályt indít egy–egy iskola, vagy a kislétszámú osztályait összevonja. Vannak még tartalékok a konyhákon, de tervben van egy közös karbantartói szolgáltatás létrehozása is.

Arra, hogy az intézmények miért tudnak konkrét számokat, az önkormányzat pedig miért nem, az osztályvezető–helyettes úgy válaszolt: ők csupán javaslatokat tettek, az intézmények most vizsgálják meg, hogy hol és mennyit lehet megtakarítani, de az egész még képlékeny, jelenleg is folynak az egyeztetések. Konkrét számok épp ezért nincsenek.

Bevételt kell termelni
A miskolci iskolaigazgatóktól megtudtuk, hogy nem csupán arra kell törekedniük, hogy kiadásaikat csökkentsék, de arra is, hogy bevételeiket növeljék. Ezeket különböző módon tehetik: terembérleti bevételekből, tanfolyamok indításából, pályázati pénzek elnyerésével vagy szakközépiskolák esetében szolgáltatásaik növelésével. A Herman Ottó általános iskolának például 5–6 millió forintot kell „termelnie” a jövő évben, a Szemere Bertalan Szakközépiskolának 80–90 milliót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában