csalás, sikkasztás

2020.07.16. 09:00

Véglegesen eltiltották az ügyvédet

A megbízási díjakat felvette, de munkát nem nagyon végzett ennek fejében.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az Ózdi Járásbíróság ítéletet hozott annak az ügyvéd foglalkozású vádlottnak az ügyében, aki ügyfeleit folyamatosan becsapta. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott például 2012-ben teljes körű jogi képviselet látott el egy gazdasági társaságnak. Többek között 15 millió forint összegű követelés érvényesítésére kérték, melynek teljesítésére az ügyvéd ígéretet tett, azonban semmilyen intézkedést nem foganatosított.

2013-ban egy magánszemély ügyfele azzal bízta meg, hogy tegyen feljelentést a nevében. Erre ígéretet tett, a sértettet téves információkkal látta el, azonban az ügyben nem intézkedett. 2016 áprilisában 1.200.000 forintot vett át egyik ügyfelétől azért, hogy ügyében perújítást kezdeményezzen. A teljesítéssel kapcsolatban valótlan információkat közölt, munkája igazolására hamis okiratokat mutatott.

2017-ben ingatlan adásvételi szerződés készítésére kapott megbízást. A vevő a vételár utolsó részletét a vádlott letéti számlájára utalta át. Ő az átutalt pénzt nem fizette ki a jogosultaknak, őket valótlan állításokkal hitegette, majd több hónap elteltével csak a pénz egy részét adta át nekik.

A bíróság a vádlottat ügyvédi visszaélés, sikkasztás, csalás és okirathamisítás elkövetése miatt 4 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte és végleges hatállyal eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. Az ítélet nem jogerős, azzal szemben valamennyi jogosult fellebbezést jelentett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában