Ajjaj

2024.04.07. 11:05

Madárinfluenza: sajnos a tehéntejben is találtak

Az eddigi teszteredmények arra utalnak, hogy az emberi fertőzés kockázata alacsony.

Pap Gyula

A történteknek a tejárak alakulására nem lesz komoly hatása

Fotó: Unger Tamás

Kansasi és texasi szarvasmarháktól gyűjtött tejmintákban mutatták ki a madárinfluenza vírusának jelenlétét – közölte az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA). Kansas, Texas és Új-Mexikó több tehenészetéből is jelentettek olyan megbetegedéseket a közelmúltban, amelyek tünetként csökkent tejtermelést és étvágytalanságot idéztek elő az érintett állatoknál – írja a Reu­ters hírügynökség az USDA bejelentésére hivatkozva.

Nem csak madaraknál 

Mindeddig három tejtermelő gazdaságból vettek pasztörizálatlan tejmintákat laboratóriumi vizsgálatok céljából a hatóságok, illetve az egyik texasi farmon a tehenek orrából is vettek váladékmintát. Végül ezek mindegyike pozitív eredményt mutatott a madárinfluenza vírusára. 
A madárinfluenza világszerte széles körben elterjedt, és baromfiállományok mellett számos esetben emlősöket is megfertőzött bizonyítottan. Ez utóbbira példa a mostani eset is. Az USDA állásfoglalása szerint a texasi felfedezés alapján nyilvánvaló, hogy a vadmadarak által hordozott kórokozó megjelent a szarvasmarhák körében is. 
Mindazonáltal a hivatal hangsúlyozta, hogy az eddigi teszteredmények arra utalnak, hogy az emberi fertőzés kockázata alacsony. 

Megsemmisítik

Ezzel együtt a megbetegedett tehenek tejét megsemmisítik, így az nem kerül be az élelmiszerláncba. Az USDA kiemelte továbbá, hogy a tej államok közötti forgalmazásának feltétele a pasztörizálás, amely bizonyítottan elpusztítja a baktériumokat és vírusokat, beleértve a madárinfluenzát is. 
„Jelen helyzetben nincs okunk az aggodalomra a kereskedelmi tejellátás biztonsága és annak kapcsán, hogy ez a körülmény bármiféle kockázatot jelentene a fogyasztók egészségére nézve” – húzta alá a minisztérium. Hozzátéve, hogy a történteknek a tejárak alakulására sem várható számottevő kihatása. 
 

Madárinfluenza
A madárinfluenza vírusos megbetegedés, amelyet valamely, a madarak szervezetéhez alkalmazkodott influenzavírus okoz. Nem kizárólag madarakat betegíthet meg. Az emberre legveszélyesebb változatának a HPAI (angolul highly pathogenic avian influenza, azaz magas patogenitású madárinfluenza) H5N1 törzseket tartják. (forrás: wikipedia.org) 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában