Agrometeorológia

2024.04.07. 09:02

Komoly gondot jelent, hogy száraz talaj várja a vetést

Sajnálatos módon „lecsökkent” az évszakok száma.

Pap Gyula

Száraz talajba kellene vetni

Fotó: Németh András Péter

A hét elején érkezett hidegfront sajnos nagyon kevés csapadékot hozott az Alföldre, ahol a talaj felső 20 centiméteres rétege kritikusan száraz állapotban van. A talajhőmérséklet már tartósan meghaladja a napraforgó és a kukorica vetéséhez szükséges küszöbértéket, de a magágy előkészítéshez és a vetéshez igen száraz, poros a talaj.

A Dunántúlon és az északi országrészben megfelelőek a nedvességviszonyok. További kisebb eső, zápor még péntek reggelig fordulhat elő, a hét további részében és a jövő hét első felében azonban száraz, meleg időre van kilátás, ami tovább szárítja a talajt – írja legfrissebb elemzésében a met.hu.

Kevesebb évszak

Sajnálatos módon „lecsökkent” az évszakok száma, kis túlzással már csak ősz és nyár létezik – fejtette ki Taskó József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. Ez nem tesz jót a vegetációnak, megborítja a korábbi egyensúlyt – tette hozzá. Ehhez jön még a csapadékszegény időszak, ami azt jelenti, hogy most amikor a kukoricát vetni kellene 8-10 centiméteren száraz a megművelt talaj – hívta fel a figyelmet a szakember.

A fele sem jött a csapadéknak

Az elmúlt tíz napban több olyan időjárási front is érintette hazánkat, melyekből a Dunántúlon vagy az északi országrészben számottevő, 15-30 milliméter csapadék hullott, az Alföldön azonban nagy területen 5 milliméter sem esett.

A mögöttünk álló 30 nap csapadékösszege is hasonló területi elrendeződést mutat, az Alföld középső és keleti tájain sokfelé a fele sem esett le az ilyenkor szokásos mennyiségnek, míg a Dunántúl nyugati tájait 20-30 milliméterrel több eső öntözte az ilyenkor szokásosnál.

A talajhőmérséklet is emelkedik

Az év első három hónapjának csapadékmennyisége az említett nyugat-dunántúli és északi tájak kivételével hazánk jelentős részén 30-60 milliméter hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok tábláinak többsége már szárba indult, az őszi káposztarepce pedig sárgabimbós, helyenként már a virágzás is elkezdődött. Sokféle gyümölcsfa virágzik jelenleg, és az erdők is lombosodnak már, több héttel korábban a szokásosnál. A levél-nedvességtartam jellemzően alacsony marad, ugyanakkor a talajok tovább száradnak.

Éjszakánként továbbra sem várható fagy, 10 fok köré hűl a levegő, ennél kissé hűvösebb péntek hajnalban lehet. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet napi átlaga a jövő hét elejétől már a 15 fokot is meghaladja – jelzi az elemzés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában