Paradox

2023.07.28. 07:00

Még az önköltségi árat sem fedezi az idei jó termés

Jó mennyiség és minőség termett a földeken idén, ezt látják az aratás közepén a szakemberek. Június végén indult a betakarítás az őszi árpával, és búzával, folyamatban van még az őszi búza, rozs, tavaszi árpa, de a szalmabetakarítás és a tarlóhántás is hátra van még.

Póczos Nikolett

20220628 Gesztely Elérkezett Péter-Pál napja, a hagyomány szerint ezen a napon kezdődik az aratás. Fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország 20220628 Gesztely Elérkezett Péter-Pál napja, a hagyomány szerint ezen a napon kezdődik az aratás. Fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország

Fotó: Bujdos Tibor

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke megkeresésünkre elmondta, az aratás az őszi árpa begyűjtésével indult, június végén, ami már be is fejeződött.

Átlagban 70 mázsa körüli mennyiséget tudunk learatni hektáronként a vármegyében belőle

 - mondta.

Őszi búza 71 ezer hektáron volt elvetve, melynek körülbelül a 85 százaléka van learatva, melyből eddig egy olyan 65 mázsa/hektár átlagtermés valószínűsíthető – sorolta az elnök. Majd hozzátette, a rozs 59 százaléka van learatva, melyből egy 60 mázsás átlagtermés várható, tritikálé 80 százaléka van learatva, amelyből pedig egy 50 mázsás átlagtermés várható. A tavaszi árpa 89% van levágva, ami 38 mázsás átlagtermést mutat. Az őszi káposztarepce, ami egy nagyobb területen, 16 ezer hektáron volt vetve, amelynek aratása ugyancsak befejeződött, közel 40 mázsás átlagtermést mutat -sorolta Taskó József. Véleménye szerint ez egy átlag feletti terméshozam.

Még a búza aratása a jövő hét elején befejeződik, mert jelenleg 85 százalékos állapotban van. A következő mezőgazdasági munka az előttünk álló időszakban a szalmabetakarítás, ami 45 százalékos állapotban van, és a tarlóhántás, ami 35 százalékban van kész a területeken. Az árakról Taskó József elmondta, a búza árát tekintve még nem nagy a mozgás a piacon.

Alacsony termény, magas élelmiszerár

„Önköltségi ár alatt lehet ma eladni a búzát. 6000 forint körül mondanak egy mázsa búzát felvásárlók, malmok, minőségtől függően” - hangsúlyozta a szakember. Ebbe az évbe hiába jó minőség és mennyiség termett a földeken, tavaly nagyon megemelkedtek a növényvédő szerek, vetőmag, műtrágya, üzemanyag árak, így nem fedezik még az önköltségi árat sem. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke egy érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet, ugyanis idén a mezőgazdasági termékek ára nagyon alacsony, de az élelmiszer ára viszont az egekben van.

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke végül a gazdatársadalom összefogására a Magyarok Kenyere elnevezésű búzagyűjtésre hívta fel a figyelmet, amely augusztus 20-ig tart és szeptemberben adják át a lisztet a rászorulóknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!