A munkanélküliség csökkentése a cél

2022.05.10. 16:14

Két üzemet adtak át Gagyapátiban

Gagyapátiban a versenyképesség növelése és a helyi termékek népszerűsítése lesz a cél a jövőben.

Ujlaki Attila

Dsupin János vállakozó, Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója és Bánné dr. Gál Boglárka a Megyei Közgyűlés elnöke. Fotó: Bujdos Tibor

Határon átívelő projekt valósult meg Gagyapáti településen – mondta átadó beszédében Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója, aki hozzátette, hogy a Szép Cserehát program keretében valósult meg a két üzem létesítése.

E két létesítmény egy gyümölcslé feldolgozó üzem és egy magpörkölő üzem, amely újabb ékes példája a helyi, és regionális szinteken elérő, Magyar-Szlovák határ menti együttműködésnek – mutatott rá Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, aki azt is hozzátette: „Büszke vagyok rá, hogy megyénk egyik legkisebb lélekszámú településén ilyen eredményeket tudunk felmutatni.”

A munkanélküliség csökkentése a cél

A projekt a helyi termékek fejlesztése nevet viseli. A megvalósításra több mint 4,4 millió euró érkezett a térségbe – húzta alá a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat elnöke. A térségben az átlagosnál magasabb a munkanélküliség, így központi kérdés a helyi termelés, melynek megerősítése nagy mértékben hozzájárul a község fejlődéséhez. A település páratlan természeti és kiaknázatlan mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, így a megfelelő feldolgozási kapacitással ellátott üzemek és egy jól megválasztott termék a kulcsfejlődés eszközei lehetnek – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka. Azt is elmondta, hogy a jövőben Gagyapátiban gyártott termékek nem csak a hazai, de a szlovákiai piacokra is termelni fognak majd. Ezekkel a mozzanatokkal a település és egyben a térség versenyképességét is növelni fogják ezek az üzemek. A kormány eddig is és a jövőben is elkötelezett a munkanélküliség csökkentése mellett, így helyben a termelési infrastruktúra fejlesztése, a helyi termékek értékesítése és a regionális márka kialakítása fontos célkitűzés a jövőben és ebben elkötelezett partner a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat – hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!