Vitaverseny

2022.03.05. 13:00

„MCC Vitázz!”: Érvek és ellenérvek

Vitaversenyt hirdetett a Mathias Corvinus Collegium miskolci központja Borsod-Abaúj-Zemplén megyei középiskolásoknak.

PN

A győztesek: Tóth Dóra, Dabai-Halász Gellért és Szarka Edit. Fotó: Bujdos Tibor

Az „MCC Vitázz!” című megmérettetés az országos rendezvény helyi eseménye volt, amelyen a diákok háromfős csapatokban mérték össze tudásukat – két napon át – a kulturált vitázás területén. 

 

A Mathias Corvinus Collegium tananyagában is szerepel a vitakultúra erősítése és az ehhez kapcsolódó tudományterületek ismerete. Már általános iskolás korban, tudományos szinten pedig a középiskolásoknak és az egyetemistáknak is tanítják – életkoruknak megfelelően – a vitázás tudományát. 

 

– Vannak például logika- és retorikakurzusaink, és a diákok megtanulnak prezentálni is – nyilatkozta Konyári György, az MCC regionális képviselet-vezetője. – Ezek olyan képességek, amelyek a mindennapi életben is segítik őket, akár az iskolai tanulmányaikban, akár később a munka világában. Mi a racionális vita hívei vagyunk. Azt gondoljuk, hogy a vita nem valamiféle üldözendő dolog, hiszen alkalmas arra, hogy közelebb jussunk egy probléma megoldásához, és arra is, hogy közös nevezőre jussanak a felek, emellett pedig serkenti a gondolkodási folyamatokat. A diákok egy-egy problémakör kapcsán el tudják mondani – pró és kontra – saját véleményüket egy ilyen vitaverseny alkalmával, érvelhetnek, prezentálhatnak, és közönség elé állhatnak – foglalta össze az MCC miskolci központjának vezetője.

 

Színvonalas eszmecsere 

 

Az influenszerek károsak-e a társadalomra? Például ez a felvetés is szerepelt az elődöntő egyik feladataként, ahol érveket és ellenérveket kellett egymás mellé sorakoztatniuk a diákoknak, ráadásul nem ők választották meg, hogy a vitában melyik oldalon állnak. Stenger Kristóf csapata megnyerte ebben a témában az elődöntőt.

– Mi a „pró oldalt” képviseltük, én személy szerint a kifejtés magva voltam, a fő részt nekem kellett felvázolnom, vagyis a csapatom érveit és ellenérveit, illetve a reakciókat nekem kellett kifejtenem – ismertette a miskolci Lévay József Református Gimnázium diákja, Stenger Kristóf. – Ezt a vitát nagyon szerencsésen megnyertük, bár azt hozzá kell tennem, nagyon színvonalas eszmecsere volt, és nagyon szoros verseny. Mind a két fél olyan érveket hozott fel, illetve olyan kérdéseket vetett fel, amelyek érdemlegesen, konstruktívan építették fel magát a vitát – hangsúlyozta a versenyző. 

 

A vitaverseny első helyezettje a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium csapata lett, a Dabasi-Halász Gellért, Szarka Edit és Tóth Dóra által alkotott csoport. Második lett a Fráter György Katolikus Gimnázium Lichy Anna, Tóth Bence, Zábrátzky László összeállítású vitacsoportja, míg a harmadik helyet a Herman Ottó Gimnáziumból Ferencz Bence, Iván Rebeka Anna és Barati Eszter Zsófia szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában