szabadidő

2021.04.03. 18:30

Sziklamászás közben is védik a természetet

Hazánkban a sziklamászásra alkalmas helyszínek többsége védett természeti területen található, ezért e sport kikerülhetetlenül összefonódik korlátozó jogszabályokkal.

Kiss Daniel

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A szabályok célja elsősorban nem a sziklamászás tiltása a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szerint, hanem a természetvédelmi rendeltetésűvé minősített területek hosszú távú és eredeti vagy annál jobb állapotú fennmaradását hivatottak biztosítani.

A nemzeti park célkitűzése a védett vagy védendő egzakt természeti értékek, a konkrét és a sziklamászó helyeken vagy azok közelében élő fajok, a jelenlegi vagy potenciális élő- és táplálkozóhelyek, valamint az e területeken elhelyezkedő (látszólag) élettelen természeti képződmények megóvása. Emiatt a védett és fokozottan védett területeken a sziklamászás engedélyhez kötött. Ezt attól a kormányhivataltól kell beszerezni, mely a területen működő sziklamászó iskolák elhelyezkedése szerint illetékes.

Meghatározott mászóhelyek

A természetvédelem és a sziklamászás harmóniája jegyében a biztonságos mászófalakról is gondoskodik a BNPI egységes és hosszú távon a falakban maradó biztosítási eszközökkel.

Működési területükön található a Dédesi Kis-vár szikla, a Fehér-kő és Örvény-kő, a Hámori-szurdok-szikla, a Köpüs-kő, a Szőlő-kő, a Felsőtárkányi szurdok-szikla, a Bárány-kő, a Kis-Csóka-kő és a Holló-kő, valamint a Holló-kővel szembeni sánc, melyek mind engedélyköteles mászási lehetőséget biztosítanak. A nemzeti park kiemeli: a kisokos felsorolásában nem jelölt sziklák mászása egész évben és minden körülmények között tiltva van.

A nemzeti park honlapján olvasható viselkedési kisokosból a többi között kiderül, a sziklák mely részei mászhatóak, ezek milyen módokon közelíthetők meg, illetve mettől meddig tilos megmászni ezeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában