Szívmelengető

2021.03.25. 19:00

Önzetlenek és bátrak a SzívességBank „ügyfelei”

Rohamosan gyarapszik a SzívességBank nevű országos Facebook-közösség tagjainak a száma. Hogy miről is szól pontosan, cikkünkből kiderül.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Shutterstock

Felszabadító beszélgetés egy sorstárssal, egy sasszemű HR-es, aki átnéz egy önéletrajzot, ingyen smink egy nagy napra, ügyfélszolgálati tudás megosztása, közös torna online – apróságok, mégis vannak, akiknek „életet menthetnek” ezekben a pattanásig feszülő, idegeken táncoló helyzetben.

Elindult a lavina

Szikra Borbála és Nagy Dávid (akit sokan a Pokolgép zenekarból ismerhetnek, korábban a zenekar gitárosa volt – a szerk.) egy budapesti házaspár, nemrégiben költöztek haza két gyermekükkel Angliából. Az ő életüket, vágyaikat és céljaikat is megtépázta a pandémia, mégsem veszítettek semmit pozitív életszemléletükből. Sőt, olyan lavinát indítottak el, amit maguk sem gondoltak volna. A SzívességBank nevű Facebook-csoport ugyanis három nap alatt közel 1300 tagot szippantott magába.

Dávid és Bori, a csoport kitalálói

– Az egész úgy indult, hogy Dávid, a férjem írt egy bejegyzést arról, hogy az emberek úgy általában nagyon nehezen kérnek segítséget. Mindenkinek nehéz, de békeidőben nem derül ki, milyen erősek is vagyunk. Ettől függetlenül nagyon kell az embernek beszélnie arról, ami gyötri, és meggyőződnie arról, hogy nincs ezzel egyedül. Nem szégyen a pszichológushoz járás, a terapeuta, a lelkisegély-vonal, de ha egy jó szóval, vagy akár csak azzal is segíthetünk, hogy tudatjuk a másikkal, nincs egyedül, akkor tegyük meg – kezdte a csoport megalakulásának történetét Bori. – Erről aztán mindkettőnknek az jutott eszébe, milyen jó volna, ha lenne egy ilyen színtér, ahol az emberek önzetlenül, feltétel nélkül segítenek egymásnak. Mindeközben, ettől teljesen függetlenül Török Flóra barátnőm ugyanezt írta Dávid bejegyzése alá hozzászólásban, és még a nevét is leírta: SzívességBank. Akkor tudtam, hogy ezt meg kell csinálnom. Valami bekattant. Összehoztam a csoportot, amibe azonnal beleugrott még két barátunk segíteni, az egyikük miskolci. Szeretnénk mindenkinek, aki részt vesz a szívességcserében, egy-két jó szót írni, megköszönni neki, ehhez pedig többen kellünk. Illetve igyekszünk összekötni azokat, akik segíthetnek egymásnak – fűzte hozzá a csoport létrehozója.

Nem adománygyűjtés

Bori azt is hozzátette, hogy nem adománygyűjtés vagy reklámozás a céljuk, ezt a szabályok között is lefektették, hanem az, hogy önzetlenül segítsünk egymásnak, egyének az egyéneknek. Nem pénzbeni dolgokra kell gondolni, hanem tudást, odafigyelést, időt és szolgáltatást ajánlanak és kérnek is a legtöbben. Már körvonalazódik a csoporton belül egy online könyvtár, könyv csere-bere is. A cél, hogy kapcsolatok alakuljanak ki, érezzük, hogy nem is olyan rossz a világ. Nagyon sok hálálkodó bejegyzés is érkezik, amikben megosztják a csoport megálmodóival, hogy megoldódott a problémájuk, vagy hogy sokkal jobban érzik magukat, mert tudják, nincsenek egyedül – sőt, az egyik tag azt írta, hogy visszatért az emberekbe vetett hite is. Igazi pozitívérzés-cunami a csoport, amihez bárki csatlakozhat.

[eweb-voting id="5311639"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában