ajándék

2020.11.21. 11:00

Indul a karácsonyi roham a játékpiacon

A társasjátékokat és a legót keresik a legtöbben, de fogy az autó és a baba is.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Érkezik a játékpiac legerősebb időszaka az évben: a karácsonyhoz kapcsolódó vásárlások az éves forgalom közel felét adják. A Régió Játék friss felméréséből kiderül, hogy a szülők kreatív vagy társasjátékot, továbbá legót vásárolnának legszívesebben gyermeküknek az idén. A friss kutatás alapján idén a szülők 40 százaléka 5-10 ezer forint között, 50 százaléka 10 ezer forint felett költ egy gyermek karácsonyi ajándékára. A felmérés alapján idén jellemzően 2-3 különböző meglepetést találnak majd a gyermekek a fa alatt.

Mire figyeljünk?

Elemes játékok esetén vegyük figyelembe, hogy a gyári csomagolásba általában próbaelemeket tesz a gyártó, a vásárlás után érdemes tartósabb elemre cserélni.

A társasjátékoknál a gyártói ajánlást az életkorra vonatkozóan vegyük figyelembe, hiba lehet, hogy a kicsi testvér is odaül társasozni, és elkapja a kisméretű dobókockát vagy bábot, ami fulladásveszélyt jelenthet.

Funkcionális játékok esetén (például hintaló, gyerekhinta) játék közben a szülő semmiképpen ne távolodjon el karnyújtásnyinál nagyobb távolságra gyermekétől. Bár a játéküzletek által forgalmazott gyurmákra és festékekre igaz, hogy nem tartalmaznak az egészségre ártalmas anyagot, ettől függetlenül ügyeljünk rá, hogy szembe, szájba ne kerüljenek, nem evésre valók!

Puzzle-t kétéves kortól vásárolnak a szülők, akkor még nagyobb darabokkal, ez a kicsik szín- és formavilágának megfelelnek. A nagyobb gyermekeknek nagyobb darabszámú és kis darabokból álló kirakós is vásárolható már. Itt is figyeljük a gyártó korcsoport ajánlását, mert magáról a képről nem állapítható meg mindig a puzzle nehézségi foka.

A kutatásban részt vevő szülők többsége októberben már elkezdte, vagy novemberben kezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését, decemberben mindössze egytizedük, az utolsó pillanatban pedig 2 százalék vásárol.


TOP 10 játékkategória

1.Társasjáték, kártya 2. LEGO 3. Kreatív, fejlesztő 4. Autó, jármű 5. Baba, babakocsi 6. Bébijáték, kellék 7. Szerepjáték 8. Plüss 9. Játékfigura 10. Diavetítő, diafilm

(A borítóképen: A gyerekek már arról álmodnak, mit találnak a fa alatt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában