Gazdaság

2013.11.25. 10:37

A leggyakoribb hibák az önéletrajzban

<strong>Ahogy az álláskeresésnek is megvannak a maga fortélyai és technikái, úgy az önéletrajzírás szabályi is elég kötöttek. Persze van benne szabad mozgás, egyes "megoldások" azonban egyértelműen hibának vagy hátránynak számítanak a jelentkezéskor.</strong>

Ahogy az álláskeresésnek is megvannak a maga fortélyai és technikái, úgy az önéletrajzírás szabályi is elég kötöttek. Persze van benne szabad mozgás, egyes "megoldások" azonban egyértelműen hibának vagy hátránynak számítanak a jelentkezéskor.

Archaikus formátum

Bármilyen furcsán is hangzik, az önéletrajzok szerkezeti felépítésében, összeállításában is érvényesülnek bizonyos trendek - ami ideálisnak számított mondjuk tíz évvel ezelőtt, ma már erősen idejétmúltnak hathat. Először is, a Word önéletrajz-sablon használata, ami valamikor komoly megjelenést kölcsönzött egy önéletrajznak, mára legalábbis kiment a divatból, inkább PDF-et illik küldeni.

Persze ilyenkor mérlegelnünk kell, mert sokszor, ha nem vagyunk elég felkészült önéletrajz-gyártók, a segítő szándékú fejvadász vagy recruiter nem tud belenyúlni a szerkeszthetetlen PDF formátumba, és a hibáinkkal együtt tudja csak továbbküldeni a munkaadónak.

A 22-es betűméret is kiment a divatból, aminek egyébként is csak egy funkciója volt - kitölteni az oldalt. Hasonló változások figyelhetők meg a felépítésben. Nem praktikus már a tanulmányok felsorolásával kezdeni az önéletrajzot - hacsak nem egy frissen végzett pályakezdőről van szó, akinek munkahelyi tapasztalata még értelemszerűen limitált. Sokkal fontosabb egy rövid, ám annál hatásosabb összefoglalás az eddig ellátott feladatokról, elért eredményekről, kiegészítve egy-két mondattal az elképzelt ideális pozícióra vonatkozólag.

Színes papír, kis virág a bal felső sarokban

Az ilyen elemek az észrevételt garantálják ugyan, de a papírkosár elkerülését aligha. (Kivételt képeznek talán a reklámszakma kreatív területén tevékenykedők - náluk elképzelhető, hogy egy igazán fantáziadús ötlettel "feldobva" az önéletrajzukat előnybe kerülhetnek más pályázókkal szemben.) Lehetséges, hogy az anyagot olvasó HR vezető túl tud lépni az első sokkon, és a tartalomra koncentrálni, de a negatív felhang holtbiztosan megmarad.

Információ dömping

Senki nem kíváncsi egy négyoldalas önéletrajzra, és így nem is fogja elolvasni azt. Mivel az igazán értékes információk nem feltétlenül tűnnek ki az információhalmazból, sokkal hatékonyabb az 1-2 oldalas önéletrajz, kivéve, ha valaki igen specifikus, hosszabb magyarázatot igénylő szakismeretekkel rendelkezik, illetve ha magasabb, netán felsővezetői pozícióra pályázik.

 

Túl sok pozíció - túl rövid ideig

Logikus, hogy egy potenciális munkaadó első ránézésre megijed egy olyan pályázótól, aki láthatóan egy munkahelyen sem "bírt ki" egy évnél többet, hiszen a cégek nagy többsége olyan embert keres, akire hosszú távon is építhet. Kérdés persze, hogy ha már egyszer úgy hozta az élet, hogy az ember (bármilyen okból is) valóban nem tud felmutatni több évet egy-egy helyen, milyen módon tudja úgy strukturálni az önéletrajzát, hogy ez ne legyen annyira szembeszökő. Először is, meg lehet próbálni elhagyni az éveket úgy, ahogy vannak. Ezen kívül, össze lehet állítani a szakmai tapasztalatokat funkcionális alapon, pl. Értékesítés, Marketing & PR, stb.

Elírások, helyesírási hibák

Mindenképpen fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy önéletrajzunkban ne legyen semmiféle elírás vagy helyesírási hiba. Ez első ránézésre egyértelműnek tűnhet ugyan, de a gyakorlat bizony azt mutatja, hogy (meglepően) sok pályázó nem törődik ezzel a kérdéssel. Egy ilyen hibát pedig a leendő munkaadó hajlamos a figyelmetlenség, sőt hanyagság jeleként értelmezni. Olvassuk át többször is az önéletrajzot, majd kérjünk meg másokat is erre – mivel mi tudjuk, miről szól a szöveg, esetleg kevésbé figyelünk oda a pontosságra, mint egy olyan valaki, aki először látja azt.

Nős, két gyermek apja

Igen sok önéletrajzban találunk családi állapotra történő utalásokat, nemcsak a személyes adatokat tartalmazó részben, de adott esetben akár a szabadidő, hobbik, stb. címszó alatt is. A család fontossága természetesen tagadhatatlan, de nem feltétlenül kell ezt az önéletrajzban is hangsúlyozni. Hogy miért? Egyszerű - alkalmat adhat bizonyos hátrányos megkülönböztetésre. Hogyne, a család feltételez bizonyos felelősségteljesebb életszemléletet, és sok cég örül ennek.

Tegyük fel azonban, hogy a pozíció, amire jelentkezünk, sok utazással jár - egy családos embert lehet, hogy kevésbé tartanak alkalmasnak rá, mint egy kötöttségekkel nem rendelkező egyedülállót, még akkor is, ha az a családos ember (adott esetben mi) szívesen vállalná azt. A családi állapotot ráérünk majd megvitatni egy személyes beszélgetés keretében a cég valamelyik vezetőjével.

Eredmények helyett munkaköri leírás

Talán az egyik leggyakrabban elkövetett hiba. Az álláskeresők nagy többsége - ki tudja, talán szerénységből, de az is lehet, hogy a fogalmazási készség hiányából fakadóan - minden eddig általa betöltött pozícióhoz csakis és kizárólag a munkaköri feladatokat írja le, de egy szót sem "veszteget" az eredményekre, amiket elért. Gondoljunk bele: az esetek túlnyomó részében - hacsak nem valami nagyon speciális munkakörre jelentkezünk - nagy az esélye annak, hogy még több tucat, a miénkhez hasonló szakmai tapasztalattal rendelkező versenytársat kell legyőzni az áhított állás elnyeréséhez. Ehhez pedig igencsak fontos leírni, mitől és miben vagyunk jobbak, mint a többiek.

 

Elhelyezkednék IT, pénzügyi vagy marketing vonalon

Nem lesz ez egy kicsit sok? Nem lehetetlen, hogy már valóban dolgoztunk e területek mindegyikén, és megfelelő tapasztalatokkal rendelkezünk, de valószínűtlen, hogy a pozíció, melyre jelentkezünk, megkívánja mindezeket az ismereteket. Nem elhanyagolandó veszélyforrás, ha az önéletrajzból hiányzik a megfelelő irányultság. Gondoljuk át, a megpályázott munkakörhöz milyen tudás szükségeltetik leginkább, és próbáljuk meg önéletrajzunkat a valóban releváns elemek kiemelésével összeállítani. Egyáltalán nem baj, ha minden beküldött pályázatban más-más - persze nem teljesen különböző - önéletrajz szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!