KRESZ-módosítás

2020.07.25. 09:00

KRESZ-változások jöhetnek

A kerékpáros- és a gyalogátkelőhelyeken történő balesetek is indokolják a változást.

Horváth Imre

Miskolcon a Kossuth Lajos Evangélikus Óvodában fontosnak tartják, hogy az udvaron megépített gyermek kerékpárúthoz, tartozzanak kresz táblák is.

Fotó: Bujdos Tibor

A hírek szerint újabb változás jöhet a KRESZ-ben, amelynek két indoka is van. Az egyik ahhoz a kormánydöntéshez kapcsolódik, amely 2020. második és 2021. első félévét a „Kerékpározás éve” programnak nyilvánította, míg a másik a gyalogátkelőhelyeken történt növekvő számú balesetek okán az Innovációs és Technológiai Minisztérium elé került javaslat alapján.

Ösztönző program

A „Kerékpározás éve” elnevezés lényegében egy intenzív programcsomagot takar. Ennek része lesz a várható KRESZ-módosítás is, amelyet a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők biztonságának a növelése, valamint a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása érdekében szükséges meglépni a kormánydöntés szerint. Pontos részletek még nem ismeretesek, a módosításról szóló javaslatot 2020. év végéig kell a kormány elé terjesztenie a miniszternek, számolt be róla az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

A KRESZ-változás mellett számtalan eleme van még a programnak, mint például a Nemzeti középtávú kerékpáros stratégia kidolgozása, a kerékpárral munkába járás pénzügyi ösztönző rendszerének kidolgozása, erdei kerékpáros ösvények, kerékpártárolók és parkolók kialakítása vagy például a munkába járáshoz elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató rendszer kidolgozása. De infrastrukturális fejlesztéseket és szemléletformáló rendezvényeket, illetve kommunikációs kampányokat is tartalmaz.

Noha a járványhelyzet alatt jelentősen megnőtt a kerékpáros-forgalom megyénkben, ezt szerencsére nem követte a kerékpáros-balesetek ugrásszerű növekedése. A rendőrség baleseti térképe szerint április 23. és június 22. között megyénkben egy halálos kerékpáros-baleset történt, míg súlyos kimenetelű nyolc.

Bár a kerékpárosokat is érinti, de inkább a gyalogosok kapcsán születhet meg a másik KRESZ-változásról szóló döntés. Az Infostart beszámolója szerint ugyanis Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottsági elnöke levélben tett javaslatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának, Mosóczi Lászlónak arra, hogy a gyalogos-átkelőhelyek szabályozását felül kell vizsgálni, az ehhez szükséges jogalkotást és a rendeletek összehangolását el kell kezdeni.

A levél alapját Székely Sándor országgyűlési képviselő Zebraminimum néven benyújtott javaslata adja. Részeként többek közt felmérik az országban található gyalogos-átkelőhelyek műszaki állapotát, minőségét, és újraszabályozzák a felelősségi és tulajdonosi jogköröket, illetve vizsgálják új technikai megoldások (okoszebra) felhasználási lehetőségét is.

Tavaly 984 baleset történt gyalogátkelőhelyen az országban, megyénkben szintén április 23. és június 22. között egy halálos, gyalogost ért baleset volt, illetve öt súlyos sérüléssel járó. Az Országos Balesetmegelőzési Biztosság által kezdeményezett Zebraterv elnevezésű kampányban májusban három nap alatt 46 esetben kellett a rendőröknek intézkedni.

(A borítóképen: A KRESZ tanulását nem lehet elég korán kezdeni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!