ingatlanok

2020.06.26. 11:30

Dobra verik a családi ezüstöt

Egyelőre két nagy értékű ingatlant is piacra dobott a miskolci városvezetés. Az eladási szándék mögött az állhat, hogy 9 milliárd forint hitelre szorul a város.

Nyikes Zita

Fotó: Vajda János

Egyelőre két nagy értékű ingatlan szerepel az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portálon eladásra kínálva.

Befektetőket támogathatna

A Dózsa György utca 2. szám alatti ingatlanra, az egykori központi leánykollégiumra a korábbi városvezetés 2016-ban tervpályázatot írt ki. Egy „A kategóriás” irodaépület feltételeit teljesítő, inkubátorház-funkcióra alkalmas átalakítás és fejlesztés volt a cél. Fejlesztési koncepciókat, javaslatokat gyűjtöttek össze arra vonatkozóan, hogy Miskolc belvárosában egy, az innovatív hazai és külföldi vállalkozások, szolgáltatóközpontok számára színvonalas fejlesztési és infrastrukturális hátteret biztosító irodaház valósuljon meg. A Magyar Építészeti Kamara honlapján 2016 tavaszán 5523 megtekintéssel szerepel a kiírás. Összesen hat iroda nyújtott be pályázatot.

Az 1966-os tervek alapján készült épület megfelelt a kor jellegzetes építészetének. Ötven évvel később, az előző városvezetés képviseletében az alpolgármester azt hangsúlyozta a díjátadón, azt szeretnék, hogy egy minőségi, kreatív élet költözzön vissza az épületbe.

A leánykollégium épületét a jelenlegi városvezetés 672 millió forintért hirdeti. A belvárosban található nagy alapterületű épület jelenleg üresen áll. Az értékesítésen kívül egyéb tervekről a városháza az elmúlt 8 hónap alatt nem számolt be.

Magasra törő tervek

Miskolc legmagasabb, 65 méteres épületével, az úgynevezett húszemeletes házzal kapcsolatban az előző városvezetés Miskolc további fejlődésének zálogát látta. Azt, „hogy a város ismét az ideérkező szakképzett munkaerő befogadó városa lehessen”. Ez is vevőre vár: 622 millió forintért.

Egy 2018. október 25-ei közgyűlési előterjesztésben az olvasható, hogy „az itt működő vállalkozások igénylik az önkormányzat közreműködését annak érdekében, hogy a munkavállalóik számára megfelelő mennyiségű és minőségű lakhatási lehetőség álljon rendelkezésre. A szakmai álláspont értelmében a munkavállalók számára viszonylag kisméretű, húsz-harminc négyzetméteres apartmanlakások lennének a legmegfelelőbbek.” Mindezt azzal indokolták, hogy „Miskolc északi iparterületén több ezer ember dolgozik naponta (...), mindezek alapján indokolt, hogy az első olyan beruházás, amely munkavállalók lakhatóságát biztosító apartmanlakásokat hoz létre, Miskolc északi területén legyen kialakítva.”

Miskolc legmagasabb épülete, a húszemeletes

A Fidesz–KDNP többségű köz­gyűlés elfogadta az előter­jesztést: elkezdődött a húsz­eme­le­tesben lévő 117 lakásból a nem önkormányzati lakások megvásárlása, illetve a 93 önkormányzati tulajdonú lakás bérlőivel történő megegyezés, többnyire másik bérleménybe történő költöztetésük.

1,6 milliárd is odalett

A húszemeletes ház átalakítására 2019-ben a Fidesz–KDNP közgyűlési többsége idején a városvezetés állította össze azt a pályázatot, amelyen 1 milliárd 600 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a megyeszékhely.

A 2019. októberi választásokat követően az átalakítás fedezetére hitelt kívánt felvenni a közgyűlésben jelenleg többségben lévő Velünk a Város baloldali-liberális frakció által támogatott Veres Pál polgármester vezette város. A hitelkérelmüket azonban szakszerűségi okokra hivatkozva a kormány elutasította. A baloldali városvezetés ezek után nem próbálkozott tovább, hanem elengedte a projektet. Ennek következtében a húszemeletes ház kapcsán elvesztett 1,6 milliárd forint támogatás még magasabb összegű, mint a Diósgyőri vár esetében, ahol 1,5 milliárd forint veszett el.

100 millió felettiek

Rákérdeztünk a városházán arra, hogy a volt lánykollégium és a húszemeletes mellett milyen egyéb értékes ingatlanokat kíván értékesíteni a város. Válaszul kaptuk: „értékes ingatlannak a 100 millió forintos értékbecslési értéket meghaladó épületeket tekintjük. Ezt figyelembe véve az említett két ingatlanon túl a volt egyetemi fűtőmű értékesítését tervezzük.”

A volt egyetemi fűtőmű

Az Észak-Magyarország által megkeresett szakértők szerint bizonyosan 100 millió forinti értékkel bír a volt Avas szálló épülete, a Szentpáli-iskola épülete vagy akár a múzeum papszeri épülete.

A húszemeletes ház, a leánykollégium, a papszeri épület, a Szentpáli-iskola, az Avas szálló épülete mind-mind olyan belvárosi ingatlan, amelyeken egy-egy későbbi fejlesztés sikere múlhat.

Ugyanakkor több kritika érheti Miskolc jelenlegi vezetését. Hiszen a Népszava írja május 8-ai cikkében, hogy „az egyik utolsó eszköz az önkormányzatok kezében a megmaradt, többé-kevésbé forgalomképes ingatlanvagyon, legyenek ezek akár üres telkek, akár üresen álló épületek. A válságban nagy lesz a nyomás, hogy ezeket az ingatlanokat gyorsan, akár nyomott áron is eladják, ezzel foltozva a városi költségvetés lyukait. Ezért már most tudatosítanunk kell: a megmaradt ingatlanvagyont meg kell tartani”, fogalmaznak, utalva egy későbbi hasznosításra.

Célkeresztben a balatoni tábor

Miskolcon azt beszélik, hogy a fenti ingatlanokon kívül a balatonmáriafürdői tábor is eladó. A rendszerváltozás után a miskolci önkormányzat tulajdonába került tábor mintegy 2,2 hektár területű, közvetlen vízparttal rendelkező, parkosított telken terül el. Már a telek is kiváló befektetés lehet. A vonatkozó helyi szabályok szerint a terület harminc százaléka építhető be, és egy maximum hét és fél méter magasságú épületnek adhat új otthont. A tábor tőszomszédságában működő nyolcvanszobás, háromcsillagos hotel is hasonló adottságú telken fekszik. Az Észak-Magyarország rákeresett, hogy mennyire lehet vonzó ez a terület egy befektetőnek. Arra következtethetünk, hogy meglehetősen, hiszen a hotelben egy éjszaka két főre közel 30 ezer forintba kerül idén nyáron.

Azonban egy esetleges befektető csak a telek legértékesebb részét, a balatoni közvetlen lejáratot is megveheti. Ebben az esetben a táborban pihenő gyerekek a közstrandra mehetnek majd fürdeni. Évek óta nyaranta ezer miskolci gyermek üdül Balatonmáriafürdőn.

A városházán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az önkormányzat nem tervezi a tábor értékesítését. Arra a kérdésünkre azonban, hogy az önkormányzat a tábor értékes vízparti részét eladja-e, nem kaptunk választ.

(A borítóképen: A volt központi leánykollégium épülete)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!