Szikszó

2020.04.30. 17:30

A csereháti fiatalok jövőjéért dolgoznak

Harminc településről járnak fiatalok az Abigélbe, hogy érettségit szerezzenek.

Horváth Imre

Nincs egyszerű dolga a kialakult helyzetben az Abigél Többcélú Intézménynek Szikszón. Ottjártunkkor éppen leltároztak, de karbantartásokat is szeretnének, és az udvaron tervezett iskolakertprojektet is szeretnék elindítani a digitális tanrend ideje alatt. Természetesen igyekeznek ebben a helyzetben is minden feltételt biztosítani ahhoz, hogy a diákjaik tanulni tudjanak, de nem könnyű a dolguk, hiszen az intézmény tanulói általában többszörösen hátrányos helyzetű diákok.

Nem csak a szakma hiányzik

Az intézmény a 2012/2013-as tanévben nyitotta meg kapuit Szikszón, lehetőséget adva a Csereháton élő azon fiatalok számára, akik szakmát szeretnének tanulni. A diákokat három évfolyamos szakképzés keretében olyan szakmákra tanították, melyekkel a gazdaság igényeivel összhangban megalapozhatták jövőjüket a felnőtt életre. Az iskola célja, hogy kreatív gondolkodású személyiségeket neveljen, akik az életben jól boldogulnak majd a munkaerőpiacon.

2015 szeptemberétől új épületben folytatódott az oktatás, a Szent Anna utcában, ahol jelenleg is működnek. Eleinte több szakmát is oktattak az intézményben, így például hegesztő, kőműves és hidegburkoló, szakács, pincér, női szabó. Két éve azonban már nem kapnak szakmaképzésre engedélyt, hasonlóan a többi alapítványi, civil iskolához, így egyedül a bányaművelői szakot tudták indítani és oktatni, tudjuk meg Zsigri Judit iskolai telephelyvezetőtől. A most ürességtől kongó iskola zsibongójában még ott van a diákok rajzaiból szervezett kiállítás, a tantermekben a táblán az utolsó óra anyaga. A díszteremben tükrök a falon a táncoktatáshoz, sporteszközök; itt tartják a tornaórákat és a közösségi rendezvényeket is. A falon színes festmény a feltámadó főnixmadárról, amelyet a diákok készítettek rajztanáruk segítségével.

A Cserehát falvaiból nagyon körülményes a tömegközlekedés még Szikszóra is, nemhogy Miskolcra. Így eleinte sok gyereket azért írattak az Abigélbe az ősz folyamán, mert rájöttek, hogy megoldhatatlan vagy túl nagy feladat, hogy bejárjon a gyerek a megyeszékhelyre mindennap. Aztán már sokan úgy érkeztek, hogy ide járt, jár a nagyobb testvér, unokatestvér, szomszéd gyerek, és tudják, hogy itt foglalkoznak a gyerekkel.

– Rugalmasnak kell lennünk, mert például a tömegközlekedés a mai napig gondot okoz. Most nagyjából harminc településről járnak tanulók az iskolánkba, és sok esetben nehéz összeegyeztetni a menetrendet az iskolai időrenddel. Így például a szülői értekezlet megtartása is gyakorlatilag lehetetlen, mert nehéz olyan időpontot találni, amihez mindenkinek van busza, ezért általában csak néhányan jönnek el, a többiekkel Messengeren, telefonon beszéljük át, amit kell – meséli Zsigri Judit.

A digitális tanrend látszólag akár megoldást is jelenthetne erre a problémára, hiszen a gyerekek kényelmesen, otthonról tanulhatnának, ha lenne mivel. Sajnos hiába hozták létre a Google-tantermeket, hiába tartják minden tanulóval telefonon, Messengeren a kapcsolatot, az otthoni tanuláshoz szükséges infrastruktúra, illetve a tanárokkal való személyes kontaktus hiánya megnehezíti az önálló készülést, a házi feladatok megoldását.

Szakma után érettségi

A jelenleg oktatott bányaművelői szakról megtudjuk, hogy nemcsak azért érdekes, mert a külszíni bányaművelés reneszánszát éli, hanem mert útépítésnél is el tudnak helyezkedni ezzel a képesítéssel. Emellett 2017-től gimnáziumi osztályuk indult belügyi rendészeti fakultációval, nekik önvédelem-, belügyi rendészeti ismeretek és lövészetórájuk is van.

– Azt érezzük, hogy egyre jobban és szívesebben tanulnak a gyerekek. A kompetenciamérések alapján is javulunk, lekerültünk a minimum alatt teljesítő iskolák listájáról, és a lemorzsolódás is nagyon lecsökkent, a kilencedik osztály jelenleg is maximális létszámmal, 32 fővel megy. Egyre több tanulónak van felszerelése, elkészülnek a házi feladatok, figyelnek. A szülők hozzáállása is érezhetően javult az utóbbi években, jobban odafigyelnek a gyerekre, azt szeretnék, hogy tanuljon, leérettségizzen; többen mondták, hogy nem érdekes a pénz, nem számít az ösztöndíj vagy a támogatások, mert az fontosabb, hogy nálunk foglalkoznak a gyerekkel. Ellenőrzik, hogy megérkezett-e az iskolába, tanulnak vele, az osztályfőnökökkel rendszeresen tartják a kapcsolatot – mondja a telephelyvezető.

Hozzáteszi: náluk még nem járt a rendőrség, csak előadást tartani, nincs probléma a diákokkal az iskolában. Az viszont még mindig jellemző a lányoknál, hogy korán teherbe esnek, és emiatt maradnak ki az iskolából. Jelenleg is van két pár, akiknek babája van, lesz, de az intézmény megtesz mindent, hogy benn tartsa őket az oktatási rendszerben. Alapítványok és Laczkóné Tavassy Krisztina tanárnő segítségével kiságy, ágynemű, cumisüveg, hordozó, tápszer is így került az egyik fiatal párhoz.

A fiúknál az a jellemző probléma, hogy 16 éves koruk után inkább elmennének dolgozni, hogy pénzt keressenek, és sokszor nehéz meggyőzni őket arról, hogy a rövid távú haszon vagy egy kecsegtetőnek tűnő lehetőség miatt kár feladni a tanulást. Nemritkán fordul elő, hogy visszamennek pár hét után az iskolába, mert folytatni szeretnék a tanulást.

Képzések, pályázatok

A 2017 őszén indult Főnix pályázat célja, hogy a köznevelésbe visszahozzák azokat a 16–21 év közöttieket, akik valami oknál fogva kimaradtak az iskolából, ők az esti gimnázium keretében tanulnak. Nekik is folyamatosan gyűjtenek, mert valóban nagyon nehéz sorsú fiatalok vesznek részt ebben a programban.

Az abigéles tanulók bekapcsolódtak a Nyelvkaland pályázatba is, a Miskolci Egyetemmel karöltve már 2017-től, melynek keretében angol és német nyelvű, élményalapú foglalkozásokat tartanak az egyetem végzős hallgatói. A tanulóknak nemcsak a játékos nyelvtanulás nyerte el a tetszését, hanem az élménynap is, amelyet a campuson rendeznek meg minden félévben.

Emellett felzárkóztató általános iskolai képzést is tartanak azoknak a felnőtteknek, akik nem végezték el a 8 osztályt. Tehetséggondozás a zene, tánc, sport területén működik az intézményben, míg az iskolai oktatás keretében a felzárkóztatás a dolguk.

– Ezt csak nagyfokú empátiával, rugalmassággal lehet kezelni, mi azonban befogadóiskola vagyunk. A kollégák elkötelezettek, azért dolgozunk, hogy a fiatalok elhiggyék, igenis vihetik többre, és érdemes kilépni a komfortzónájukból ezért a célért. Hozzánk folyamatosan lehet jelentkezni augusztus végéig, idén is várjuk a belügyi rendészeti fakultációval induló gimnáziumi képzésre és persze a többire is a tanulókat – mondja zárszóként Zsigri Judit.

(A borítóképen: Faültetés a föld napján az Abigélben | Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!