KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

2020.02.28. 19:00

Kitiltják az egyszer használatosakat

Papírpohár és mosogatható evőeszköz. Ez lehet a jövő a vendéglátásban.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Számos konkrét lépést fogalmazott meg az elmúlt héten Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, amikor a klíma- és természetvédelmi akcióterv elemeit ismertette. Az egyik fontos terv, hogy jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, és minden szükséges intézkedést megtesznek azért, hogy a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrahasznosítható eszközök váltsák fel. A kormány támogatni kívánja azokat a vállalkozásokat, amelyek az ilyen termékek fejlesztését, gyártását vállalják fel. Lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását, az újrafelhasználásra nem alkalmas hulladékot pedig energiává alakítják át.

Papírpohár

De hogyan lehet majd az egyszer használatos eszközöket valami mással pótolni? Ezt kérdeztük megyénkbeli vendéglátóktól. Kiderült, többen közülük már meg is tették az első lépést a környezettudatosabb vendéglátás felé.

A Búza téri piacon működő kis kocsmában például műanyag poharak helyett már papírpoharakat használnak.

– Körülbelül két hónapja váltottunk, mert hallottuk a klímavédelmi törvényről szóló híreket – mondta lapunknak Baranyai Zoltán, az üzlet tulajdonosa. – Felkészültünk az új kihívásokra. A papírpohár ugyan kicsit drágább, mint a műanyag, de majd beépítjük az árakba. Szükség van a változtatásra, hiszen a környezetet védeni kell, az ember ma már nagyon sok szemetet termel. A papírpoharak lebomlanak, de ha összegyűjtik azokat és ledarálják, akkor az újrahasznosításuk is elképzelhető – tette hozzá Zoltán.

Az egyik sütödében is érdeklődtünk. Itt azt tudtuk meg, hogy az ételt műanyag tálcára teszik ugyan, de ez nem egyszer használatos, elmosogatják. Az evőeszközök viszont

eldobható műanyagok, és ezen problémás lesz változtatni, mert a sütödének nincs engedélye más evőeszközök használatára. Ahhoz más körülmények kellenek.

A Rockabilly Chicken étteremben érdeklődve Vass László étteremvezető lapunknak elmondta: már most komoly üzletág épült az egyszer használatos műanyagok kiváltására. Őt is megkereste már számos forgalmazó, akik környezetkímélő, lebomló termékeket ajánlottak.

– Ezek nagyjából kétszer többe kerülnek, mint az eddig használt műanyag eszközök. A mi éttermünk a gyorséttermi szokásoknak megfelelően nem számolja fel a műanyag csomagolást, ezt az étel ára tartalmazza. Természetesen ha jelentősen megemelkedik a csomagolóanyag ára, akkor ezt kénytelenek leszünk az ételek árába beépíteni. Bár szerintem ha még több gyártó jelenik meg a piacon, akkor a verseny lefelé fogja vinni az árakat – sorolta az étteremvezető.

– Az áremelésnek persze soha senki nem örül, de a vendégeink jó fejek, a környezet védelme pedig nagyon fontos, ezt szerintem mindenki belátja – fogalmazott Vass László.

Már csökkentették

Érdeklődtünk az egyik miskolci Spar áruházban is, ahol azt a választ kaptuk, hogy a kereskedelmi cég már korábban kiadott erről egy közleményt. Ebben többek között az áll, hogy jelentősen csökkentették a gyümölcsök csomagolásához felhasznált műanyagot. A tojást már csak papírtartóban árulják, a vásárlók pedig 2018 óta – újrahasznosítható belső fémborítással ellátott – papír hőszigetelő szatyrokba tehetik a mirelit árukat a műanyag mélyhűtőtáskák helyett. Az áruházakban a pékárukat nemcsak nejlonzacskóba lehet tenni, hanem papírzacskóba is.

A Spar egyes saját márkás ásványvizeinek PET-palackjai jelentősen veszítettek a súlyukból, ezáltal 2018-ban több mint 80 tonnával kevesebb műanyag került felhasználásra a palackgyártás során, mint 2012-ben. A bevásárlószatyrokat pedig a jövőben szeretnék teljesen műanyagmentessé tenni.

Tragikus számok

A műanyag feltalálása óta összesen 8,3 milliárd tonnát gyártottunk belőle a világon. Ennek nagy része szemétként végezte, derült ki a Georgiai Egyetem kutatásából.

A valaha legyártott műanyagok 44 százaléka 2000 után készült. 1950-ben még 2,3 millió tonnát készítettünk műanyagból, 2000-ben már 250 millió tonnát, 2015-ben pedig 448 millió tonnát. A globális plasztiktermelés mennyisége nagyjából 15 évente duplázódott. A műanyag 400 évig nem bomlik le, és 91 százalékát nem hasznosítjuk újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!