Tündérszépek

2021.12.24. 15:00

A vitamindús táplálkozás hozzásegíti a szervezetet az erős körmökhöz is

Extrém, visszafogott, hosszú, rövid – a műköröm mindenképpen az igényes, ápolt kézfejen mutat a legjobban.

Apagyi Beáta

Fotó: Olvasónk küldte

Már lehet jelentkezni a 2022-es Mediaworks Hungary Zrt. által útjára indított Tündérszépek elnevezésű országos szépségversenyre, ahová hazánk minden településéről várják a versenyzőket. Csontosné Gebei Tímea műkörömépítő-mesterrel beszélgettünk idei körömtrendekről, illetve arról is, hogy mit ajánl a szépségversenyre pályázó lányoknak, ami az ápolt kezeket, körmöket illeti.
 

Francia és baby boomer 
 

– Az örök klasszikus francia műkörmöt vagy egy baby boomert tudnék elképzelni egy szépségversenyen induló lánynak. A francia körmök visszafogottságot és természetes hatást, ápoltságot sugallanak, és vakító fehér végükkel vonzzák a szemet. A baby boomer lényege az, hogy a körmök vége teli fehér, a középső része átmenetet képez a körömtőnél elhelyezkedő nude rózsaszín felé – kezdte a témával kapcsolatos gondolatait a szakember. 

 

Színek estében télen divatosnak számít a nők körmeit díszítő kék, piros, zöld árnyalat, de a lila, bordó, szürke is látványos. Népszerűek a természetes árnyalatok, például a barna szín is. A rövid köröm továbbra is igényes, mert nemcsak szép, hanem kényelmesen használható. Formákban a kocka, illetve mandula a kedvelt. Egyre többen kérik a géllakkozást is. 

 

– Természetesen továbbra is vannak, akik a hosszú szűkített kockakörmöket, illetve az extrém formákat részesítik előnyben, ilyen az orosz vagy a gótikus mandula. Az egyik legfontosabb téli motívum a hópehely. Lehetnek fehér pontok a fekete alapon és nyomon követhető csipkeműalkotások. Folytatva a fagyos mintákat, érdemes megemlíteni a Hókirálynő stílusú divatos manikűrt, amikor a köröm mintázata az üveg jégmintájához hasonlít. Ezek hosszú fehér vagy kék színű körmökön tudnak a leginkább érvényesülni – folytatta.
 

Intenzív téli ápolás 
 

– Ahhoz, hogy a téli műköröm esztétikai szempontból kellemesnek tűnjön, gondosan ápolt kezeken kell lennie. Télen a kéz finom bőre a hőmérséklet és a szél változásaitól szenved. Jelenleg intenzívebben kell gondozni, mint nyáron. Az ápolásnak magában kell foglalnia a védőkrém napi használatát, lehetőleg körülbelül egy órával a kimenet előtt. A hidratáló textúrájának olajosnak kell lennie. Kézi hámlasztás, intenzív maszkok olívaolaj hozzáadásával és körömtálcák segítenek a szükséges fényesség megteremtésében. A kézápolás egyik legfontosabb pontja az alapos kézmosás, hiszen ezzel eltávolítjuk a baktériumok nagy részét róla, és felkészítjük a későbbi hidratálásra. Fontos, hogy hidratálásnál figyelembe vegyük a kinti időjárási helyzetet, valamint a bőr állapotát is. A paraffinkezelés egy hatékony módszere a téli kézápolásnak. A meleg paraffinos kézápolás jótékony hatással van a bőrre, az ízületekre és a körömre. Rendkívüli hőtárolásának köszönhetően a paraffin, akárcsak a szauna, fokozza a vérkeringést, erősíti a kötőszöveteket, és tágítja a pórusokat. Ezáltal lehetővé teszi a bőrtápláló hatású hidratálókrémek teljes felszívódását. Különböző illatai pedig nyugtató és kellemes hatást biztosítanak – ajánlotta olvasóink figyelmébe a módszert. 

Forrás: Olvasónk küldte

– A szépség belülről fakad, szokták mondani, így van ez a körmünk állapotával is. A különböző vitaminok folyamatos fogyasztásával elősegíthetjük, hogy a köröm egészséges, erős és rugalmas legyen. A körmök ápoltsága és szépsége a táplálékot adó körömágytól is függ, így a kéz- és körömápoló krémek a vitaminok pótlását tovább segítik. A köröm egészségének megőrzéséhez hozzájárul a B-vitamin, kén, szelén, kalcium, kálium, biotin, folsav, cink, réz, vas, metionin és a cisztin. Ne feledkezzünk meg az aminosavakról sem, ugyanis a kollagén és a keratin fő alkotóelemei, amelyek a haj és a köröm elsődleges strukturálisfehérje-összetevői – magyarázta Csontosné Gebei Tímea.
 

Figyeljünk a táplálkozásra! 
 

– A vitaminok mind külsőleges, mind belsőleges alkalmazásával egyszerre megőrizhetjük körmünk egészségét, így a kifejezetten ilyen vitaminokban gazdag körömápolók és krémek is nagy segítségünkre lehetnek. Táplálkozzunk helyesen: a szója, spenót, spárga és diófélékben nagy mennyiségben található biotin (H-vitamin). A tej- és tejtermékekben a kalcium, míg a húsféléknek, lencsének és a spenótnak a vastartalma jelentős. Együnk gyakran hüvelyeseket, továbbá rengeteg nyers diófélét, csíráztatott magvúakat és gabonákat, avokádót, így körmünk számára is kiváló minőségű fehérjékhez jutunk – javasolta Csontosné Gebei Tímea.
 

(A borítóképen: Csontosné Gebei Tímea szerint az ápolt kéz az alapja a szép körmöknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!