bőrápolás

2021.01.14. 18:00

A rendszeresség és a természetesség jó irányvonal

A Tündérszépek szépségverseny kapcsán beszélgettünk Radnai Katalin Erikával, aki kozmetikus mesterként elmondta véleményét többek között a mesterséges beavatkozásokról, a gyakran reklámozott kozmetikumokról, továbbá javasolta, hogy a hölgyek kiemelten figyeljenek a rendszeres bőrápolásra, valamint a versenyre jelentkezők inkább a természetességet részesítsék előnybe.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Mi a véleménye a mesterséges szépészeti beavatkozásokról?

Egy bizonyos kor után elkerülhetetlen a bőr megereszkedése, hiszen a gravitáció hat ránk. Sokan nem igazán tudnak megbarátkozni ezzel az állapottal, szeretnének a fiatal valójukra emlékezni hosszú időn keresztül, ekkor veszik igénybe a különböző kezeléseket, amelyeket aztán életük során egyre többször kell megismételni, hogy a kívánt hatást fenntartsák. Az ipar is arra próbál minket, szakmabelieket buzdítani, hogy olyan kezeléseket alkalmazzunk a vendégeken, amivel fiatalítást idézünk elő. Azonban nagyon gyakran fájdalmas beavatkozásokról beszélünk. Véleményem szerint egy kozmetikusnak nem ez lenne a feladata, hanem a kornak megfelelően, a bőrállapot karbantartása, aminek két fontos tényezője van: a rendszeresség és a megfelelő készítmények használata. Érdemes elkezdeni minél korábban, a kornak megfelelő krémekkel aztán mindig hozzáteszünk valami pluszt, amire szüksége van a bőrnek, ezzel elérve egy fokozatos, természetes öregedést.

Mennyire tudunk hatni a bőrre az otthoni arcápolás során?

A technológia már fejlődött annyira, hogy igenis tudunk valamilyen szinten a ráncokra hatni. Bár a bőr szerkezetébe nem tudunk mélyen belenyúlni az otthoni arcápolás során. A hidratáló sem szívódik fel maximálisan, nem jut el a legbelsőbb rétegekig, inkább csak a felületen marad, ahol olyan kellemes hatást fejt ki, aminek köszönhetően puhábbnak érezzük a bőrt. Rengeteg krémet és termékcsaládot teszteltem munkám során. Fontos tudni, hogy nem minden hatásos, ami drága és nem minden rossz, amit olcsóbban kínálnak.

Mire érdemes a választásnál figyelni?

Az összetevők listájára mindenképp. Minél hosszabb időre szól a szavatossága egy krémnek, annál több kémiai anyagot tartalmaz, ami semmiképp sem tesz jót a bőrnek a folyamatos használat során. Az érzékenyebbeknek különösen kell figyelni a parfüm és alkoholtartalomra.

Valóban fontos a arcápoló rutinba beépíteni a fényvédő krém használatát?

Fontosnak tartom, mivel a napfény az öregedés mértékét jelentősen befolyásolja. Vannak azok, akik úgy vélik, hogy megterheli a bőrt. Ez inkább a hatóanyagtól függ, hogy az kémiai vagy fizikai. A fizikai egy védőréteget képez, viszont a kémiai teljesen láthatatlan, csak akkor lép működésbe, ha napfény ér minket, így támogatom a mindennapos használatát.

Mi a véleménye a magyar nők arc- és bőrápolási szokásairól?

A többség úgy gondolja, hogy az otthoni ápolás is elég számára. Azonban ha nem csak a felszínt akarjuk „kapargatni”, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni és kezeléseket rendszeresen igénybe venni, hogy a hatóanyagok a mélyebb szerkezeti részekhez is elérjenek, ezzel elősegítve a bőr természetes, szép öregedését. Sok esetben az idő és az anyagi helyzet is befolyásoló hatással bír. Olykor komoly összegekre van szükség ahhoz, hogy a szakember is tudjon megfelelő minőségű alapanyagokkal dolgozni és a vendégek is ki legyenek maximálisan szolgálva. Mivel már régóta vagyok a szakmában, azt tapasztalom, hogy a rendszeres kozmetikai kezelések helyett a vendégek inkább a gyors és feltűnőbb változást garantáló beavatkozásokat részesítik előnybe, még akkor is, ha azért nagyobb összegeket kell feláldozniuk, Azonban megfeledkeznek arról, hogy rengeteg beavatkozásnak köszönhetően, előbb-utóbb egy teljesen más arc fog visszanézni a tükörből.

A szépségiparban dolgozóként mit tanácsol azoknak a hölgyeknek, akik jelentkeznek a versenyre?

Ne ragaszkodjanak a túl erős sminkhez, ne változtassák meg teljesen a vonásaikat, még akkor sem, ha az úgy előnyösebb. Inkább azokat az adottságokat hangsúlyozzák, amelyekre büszkék, amit szépnek ítélnek meg, amelyeket szeretnek magukon, ezzel az apró trükkel magabiztosabbá válhatnak a fotózásokon, nyilvános megjelenéseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!