Tokaj hírei

2019.01.23. 13:14

A város, amelyiket beleírták a Himnuszba

Tokaj – Egyszerre ünnepelték Tokajt és a magyar kultúrát.

Tokaj – Egyszerre ünnepelték Tokajt és a magyar kultúrát.

Hagyományosan a Tokaji Írótáborral közösen ünnepelte Tokaj városa a magyar kultúra napját a Paulay Ede Színházban.

Megtiszteltetés

Ezen a napon nemcsak a Himnusz megírására emlékeznek Hegyalja névadó településén, hanem arra is, hogy 1986-ban kapta vissza városi rangját Tokaj.

Tokaj az egyetlen magyar település, amit Kölcsey Ferenc nemzeti imánkban megemlít. A városban igyekeznek ennek a megtiszteltetésnek megfelelni, így minden évben kiemelt programként kezelik a magyar kultúra napját. A városi ünnepség kezdeteként Bordás Roland a Nemzeti Színház színművésze szavalta el a Himnuszt, majd Tokaj vegyes kara énekelte el azt.

Posta György polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, egy olyan nevű városnak, mint Tokaj, élen kell járnia a kultúrában, és a felnövekvő nemzedéket is erre kell nevelnie. Ehhez csatlakozott köszöntőjében Papp-Für János, a Tokaji Írótábor Egyesület titkára is.

A városi ünnepségen adták át az idei kitüntetéseket is. Az önkormányzat úgy döntött, a Tokaj Város Díszpolgára elismerést idősebb Cseh Zoltán nyugalmazott bányaigazgatónak a címet – ő a városért húsz éven át alpolgármesterként dolgozott. A Pro Urbe-díjat Nagy Endréné, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola volt igazgatója és Demeter Zoltán borász kapta. A Tokaj Város Kultúrájáért elismerést Vass Etelka festőművész és a Fesztiválkatlan Kft. vezetői vehették át, az Önzetlenül Tokajért címet pedig Csócsics Lajos testnevelőtanár illetve az Oestrich-Winkel Baráti Társaság kapta. A Tokaj Büszkesége elismerést ebben az évben ifj. Holló Tamás vehette át.

ÉM-EJ


[related-post post_id="4116119"]

[related-post post_id="4114621"]

[related-post post_id="4109795"]

[related-post post_id="4108451"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!