Tiszaújváros hírei

2019.03.28. 16:29

Gyógyító művészet – papírcsíkokból összerakva

Tiszaújváros - Egyből tudta, hogy megtalálta azt a tevékenységet, amelyben nyugalmat lel.

Tiszaújváros - Egyből tudta, hogy megtalálta azt a tevékenységet, amelyben nyugalmat lel.

Élete második kiállítását nyitotta meg március elején Szilágyi Józsefné Böbe, aminek fókuszában a quilling, azaz a papírcsíktechnikából készített alkotások állnak. Böbe nem egy hétköznapi ember életét éli, ugyanis négy éve megállapították nála az SM betegséget, azaz a sclerosis multiplexet. Minden nehézség ellenére egy életvidám hölgyet sikerült megismernem személyében. A betegségről kérdezve sok érdekességet mondott el.

Titokban

– Természetesen volt egy idő, míg titkoltam a betegségemet a nyilvánosság elől, és még a családom körében sem szerettem róla beszélni, de már sajnos odáig romlott az állapotom, hogy leplezhetetlen, és a hozzáállásom is pozitív irányba mozdult – mesél a kezdetekről. Az SM a központi idegrendszert támadja, megnehezíti a mozgást, lehetetlenné válnak a finom, apró mozdulatok. Mára csak a rollátorral tud közlekedni, és van olyan is, hogy az ágyból sem bír kikelni. Ez lelkileg is megterhelő, nem csak fizikailag jár fájdalommal. Szerettük volna megtudni, mi is ez a papírcsíktechnika, hogyan lehet elsajátítani.

– Úgy gondolom, hogy egy nagyon könnyen elsajátítható, azonban rengeteg türelmet igénylő, kézügyességet fejlesztő tevékenység – válaszol Böbe. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt ajánlható. Vékony papírcsíkokat használnak, ő személy szerint öt milliméteres csíkokat teker a quilling tollára, melyet formáz, ragaszt és lakkoz, hogy megkeményedjen. Majd ebből a végére egy kép, egy ábra áll össze.

Megszerette

Kérdésünkre, hogy hol találkozott ezzel a technikával, elmondja, másfél évvel ezelőtt rehabilitációja során ismerte meg a quillinget és sajátította el. Tudta egyből, hogy megtalálta azt a tevékenységet, amelyben nyugalmat lel akkor is, amikor igazán mélypontra kerülne. Nagyon megszerette, volt olyan eset, hogy már nem látta értelmét az életének, de sokat köszönhet a családjának és a quillingnek. Hogy honnan merít ihletet?

– Csak jön egy gondolat, és „tekerek” – mondta mosolyogva. Igazából nem tervezi el előre, van, hogy kérésre készíti őket és van hogy kitalálja, mit szeretne megvalósítani. Az elkészítési idő pedig ezektől függ. Van, ami két nap alatt elkészül, de olyan is akad, aminek akár két hétig is megtart az elkészítése.

ÉM-EF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!