Szerencs hírei

2012.06.20. 16:13

A képeslap világa Szerencsen

Szerencs - A képeslap világa címmel új, állandó kiállítást nyitott meg a Zempléni Múzeum.

Szerencs - A képeslap világa címmel új, állandó kiállítást nyitott meg a Zempléni Múzeum.A Rákóczi-vár udvarán megtartott ünnepélyes megnyitón dr. Pusztai Tamás megyei múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Koncz Ferenc polgármester szólt az érdeklődőkhöz. Szerencs polgármestere hangsúlyozta, hogy Szerencs számos történelmi és kulturális értékkel rendelkezik, egyik ilyen az egyedülálló képeslap-kollekció, amely a második legnagyobb a világon. A városvezető úgy vélte, hogy a gazdaság, a munkahelyek mellett az is fontos, hogy egy városnak lelke legyen. „Szerencs lelke a Rákóczi-várban lakozik” - mondta Koncz Ferenc. Megemlékezett dr. Petrikovits Lászlóról, aki 1967-ben 400 ezer darabos képes-levelezőlap gyűjteményének felajánlásával megalapozta a mai kollekciót és a Zempléni Múzeum létjogosultságát. Arra kérte a rendezvényen jelen lévő Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, hogy segítse ennek a páratlan gyűjteménynek a fennmaradását. A miniszter úgy fogalmazott, hogy kultúra nélkül nincs semmi, anélkül a dolgoknak nincs igazi, valóságos értéke, mert a kultúra emel föl bennünket, a kultúra adja meg önbecsülésünket. Balog Zoltán hangsúlyozta: a képeslap a családnak szól, családi emlékezet nélkül pedig nincs nemzeti emlékezet. Az ünnepséget a szerencsi művészeti iskola tanárainak hangszeres zenéje zárta, majd dr. Veres László nyugalmazott megyei múzeumigazgató vezetésével a résztvevők megtekintették a megújult tárlatot.

A Zempléni Múzeumban jelenleg közel egymillió darab képeslapot őriznek. A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériumának Alfa-programja és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 23 millió forintos támogatásával újult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!