Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.30. 12:35

Azurák Csaba: "Mintha hazajönnék Nyíregyházára!"

Nyíregyháza - Ismert és kevésbé ismert embereket kérdeztünk, hogy mi a véleményük Nyíregyházáról.

Nyíregyháza - Ismert és kevésbé ismert embereket kérdeztünk, hogy mi a véleményük Nyíregyházáról.Az előző évihez képest 6 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Nyíregyházán, soha nem lubickoltak még ilyen sokan a sóstói strandon és soha nem voltak még ilyen sokan kíváncsiak az Állatkertre. Ám kérdés, hogy a számokat igazolják-e a személyes tapasztalatok? Hogy látnak minket és mit hallanak rólunk ismert és kevésbé ismert, Nyíregyházán még egyáltalán nem, vagy csak ritkán járt emberek? Valóban egyre többen kedvelik és ismerik Nyíregyházát? A téma apropóját az adja, hogy a szabolcsi megyeszékhely volt a belföldi díszvendége a közelmúltban rendezett Utazás Kiállításnak Budapesten.

Milyen a város?

Akárhány emberrel beszélgettünk, mindenki egyértelműen a Sóstót, azon belül is az Állatparkot és a fürdőt emelte ki látványosságként. Azurák Csaba, a TV2 Tények műsorvezetője egyenesen úgy fogalmazott: annak ellenére, hogy székesfehérvári születésű, szülei révén (édesanyja nyírmeggyesi, édesapja nyírbátori) olyan érzés Nyíregyházára jönni, mintha „haza jönne”. Büszke arra, hogy innen származik. Ráadásul amióta apuka, már többször tettek kirándulást Sóstón.

Csipa, a Hooligan’s együttes énekese éppen ezt sajnálta. Családjával régóta terveznek egy „állatparkos” kirándulást, de még nem sikerült összehozni. Egyébként a csapattagokkal együtt már kölyökkorukban is rendszeresen megfordultak a városban (közel van Szerencs) és mindig jól érezték itt magukat.

Dr. Papp Milán (28), miskolci születésű jogász, aki Budapesten lakik. Párja révén ismerte meg a várost. Ő elsőként Nyíregyháza centrális elrendezését emelte ki. Szerinte a körutas szerkezet révén olyan könnyen átlátható a megyeszékhely, hogy egy nap után már nem lehet benne eltévedni. Egyedül azt sajnálta, hogy végesek a fiatalok szórakozási lehetőségei.

Láthatóan intenzívebb a reklám - mondta Birta Ildikó, aki már jó pár éve Budapesten lakik. Ha az ismerősei körében szóba kerül Nyíregyháza, akkor mindenkinek rögtön az Állatpark és Sóstó jut az eszébe. A város sok változáson ment keresztül az elmúlt években, van, ami bejött és van, ami sajnos nem – teszi hozzá -, de legalább próbálkoznak.

Árnyaltabb véleményt fogalmazott meg Péter László, akinek étterme és kávézója is van a városban. Szerinte is egyre több külföldi (lengyel és szlovák) fordul meg Nyíregyházán, de jelenlétük főként Sóstóra koncentrálódik. „Valami miatt nem jönnek be a belvárosba, így alig hallani idegen szót a centrumban.

Milyenek a nyíregyháziak?

A nyíregyháziak még nem városiasodtak el annyira, hogy az érdektelenség jellemezze őket – mondta Papp Milán, aki szerint míg más városokban begubóznak az emberek a saját kis életükbe, addig a nyíregyháziak szívesen segítenek egymásnak. Ezt erősítette meg Birta Ildikó is, aki ezt úgy fejezte ki, „ha valaki tüsszent, akkor adunk neki zsebkendőt”. Hoffmann Róbert, egy multinacionális cég értékesítőmérnöke. Az üzleti partnereken keresztül találkozott először nyíregyháziakkal, ezért ő erről az oldalról közelítette meg a témát: szerinte a nyíregyháziak megbízható ügyfelek.

Mondj valami rosszat rólunk! - kapta a buzdítást Azurák Csaba. Nem tudok. Ezek „Tények” – válaszolta viccesen Csaba, aki szerint nagyon nyitottak, nyíltszívűek, vendégszeretők és befogadóak a nyírségiek. Alig várom, hogy újra szabolcsi töltött káposztát ehessek” – tette hozzá.

Gaál Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!