Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.21. 10:01

Szigeteléssel csökken az energiaszegénység

Nyíregyháza - A hazai háztartások 10 százaléka él energiaszegénységben Magyarországon, azaz fordítja összjövedelmének legalább 34 százalékát évente energiaszámlái fizetésére. Itthon a probléma elsősorban a vidéken, családi házban élő és gázzal fűtő embereket érinti, akik anyagi okok miatt nem képesek megfelelő szintre fűteni lakásukat.

Nyíregyháza - A hazai háztartások 10 százaléka él energiaszegénységben Magyarországon, azaz fordítja összjövedelmének legalább 34 százalékát évente energiaszámlái fizetésére. Itthon a probléma elsősorban a vidéken, családi házban élő és gázzal fűtő embereket érinti, akik anyagi okok miatt nem képesek megfelelő szintre fűteni lakásukat. A Knauf Insulation szakemberei szerint az energiahatékonysági fejlesztések, így a szigetelés jelentősen csökkenti a fűtésköltséget, gázfűtés esetén évi több százezer forint megtakarítást eredményezve, így ezek a beruházások jelentik a probléma valódi, hatékony megoldását.

A The European Fual Poverty and Energy Efficiency adatai szerint az energiaszegénység problémája összesen 50-125 millió embert érint Európában, ez a szám pedig a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt a közeljövőben tovább emelkedhet. Környező országokból származó adatok alapján, a román háztartások jövedelmüknek átlagosan kb. 10 százalékát, egy lengyel 16 százalékát, egy cseh pedig 5 százalékát fordítja energiaszámlák fizetésére, míg Németországban ez az átlag mindössze 6 százalék.

A nemzetközi probléma hazánkban hosszú idő óta és nagymértékben fennáll. 2012-ben a magyar háztartások átlagosan már összjövedelmük 20 százalékát költötték energiaszámlákra, 380 ezer magyar háztartásban pedig a jövedelmek legalább 34 százalékát költötték villany- és gázszámlákra, ami szakértők számítása szerint az energiaszegénység küszöbértékét jelenti.

KM

06

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!