Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.07. 11:22

Mi lesz az egyik legértékésebb belvárosi terület sorsa?

Nyíregyháza- Az Egyház és Síp utca közötti terület hasznosítása kapcsán tartottak ötletbörzét a v@rosvita levelezői.

Nyíregyháza- Az Egyház és Síp utca közötti terület hasznosítása kapcsán tartottak ötletbörzét a v@rosvita levelezői.

Cservenyák Katalin szerint az Egyház és Síp utca kialakítása tankönyvekbe kívánkozik. „Belvárosban, ekkora méretű, letarolt területen így elbaltázni a közlekedést – intő példa lehet bárki számára. Kocsival, biciklivel és gyalog is járom a várost, belvárost. Sajnálattal közlöm: mindegy, mivel megyek, mindig úgy érzem: alárendelt szereplője vagyok a közlekedésnek. Nem sok lehetőség van már az újratervezésre, de akinek megadatik, annak figyelmébe ajánlom a körforgalmat”.

Dr. Simon László azt írta, az Egyház utca–Síp utca közötti grund ideiglenes állapot, legalábbis a józan ész ezt sugallja. „Ide mehetne (majd egyszer) egy mélygarázs, körülötte fás parkkal, vagy egy körkörös beépítés, a közepén egy kisebb csendes parkkal. A kétszer két sávot egy aluljáróval lehetne a mostani grund felénél metszeni, megoldva ezzel az átjárást. Mindezek persze csak vágyak, nehezen tudom elképzelni, hogy lesz belátható időn belül megfelelő tőke e terület ésszerű beépítésére, hasznosítására. Ez a terület is nagyon jó példa arra, hogy bontani könnyű, okosan építeni nehéz”.

Nem szabad elsietni

Marik Sándor azt írta, e terület távlatos célok szerinti felhasználása minimum 25 éves téma. „A két utca közötti terület ma is nyitott kérdés, a Síp utca beépítése a nyugati oldalon – megkockáztathatjuk – kritikán aluli egy ilyen frekventált területen. Kétségtelen: sok idő eltelt, míg teljesen felszabadult a két utca közötti terület, közbe jött a válság, stb. Ám az kétségtelen, hogy pillanatnyilag alighanem a város legértékesebb és legígéretesebb belvárosi nagy telke. Ugyanúgy, mint a Kossuth utca–Vay Ádám körút sarok, amelynek beépítésével ugyancsak negyedszázadot várt a város, hogy majd egy távlatos beruházás foglalja el. Talán most sem kellene elsietni. Inkább legyen szabadon még jó ideig, de ami majdan ráépül, az legyen büszkesége a városnak”.

Babosi György szerint egy park jelenleg az álom kategória, de ő is annak örülne a legjobban. Abban elférne egy mesterségek utcája is: sajtos, pék, pálinka, bor, lekvár, kolbász, tejivó, kávézó, stb – írta.

Dr. Simon Lászlónak tetszik az ötlet a mesterségek negyedéről, Kulcsár Attila építész korábbi ötlete is a görög katolikus múzeumról, vagy akár ide kerülhetne a Krúdy-emléknegyed is dr. Onder Csaba ötlete nyomán – írta.

„Mindenképpen „hozzáadott érték”, ötlet kell, pár társasház oda nem megoldás, és csak szenvedést jelentene az oda költözőknek az őrült forgalom miatt. Szerintem nem az új városvezetésnek kéne oda bármit kitalálnia, hanem – az elmúlt 10 év gondolkodásmódjával ellentétben amikor utólag nyomták le a városházi „ötleteket” a polgárok torkán –, találják ki a városlakók, hogy mit szeretnének oda. Az aktuális városvezetésnek kellene kiírnia egy díjazott ötletpályázatot – véli levelezőnk.

Díjazott ötletpályázat

Inántsy Anita jobban szeretné a javaslat mélygarázs nélküli változatát, Babosi György pedig azt írta, hogy támogatja a díjazott ötletpályázatot. „De ne meghívásos legyen, ne szűk határidővel! Ne kapkodjunk, nagyon jó helyen lévő üres telekről van szó, ne rontsuk el ezt is egy otromba építménnyel. Maradjon legalább ennyire szellős, ne zárjuk be oda a benzingőzt magas épületekkel. Mi lenne, ha gyerekeinket is megkérdeznénk, hiszen ők fogják többet használni? Náluk nem lehet lobbizni, és még őszinték – írta levelezőnk.

A terület hasznosítására vonatkozó kérdésünkre a városházi sajtószolgálat azt válaszolta, hogy a városvezetés az elmúlt két évben megvalósított projektek, vagy pl. az új szökőkút átépítése kapcsán is ragaszkodott ahhoz, hogy a fejlesztések a valódi lakossági igényeknek megfelelően történjenek. Így az Egyház–Síp utca közötti terület hasznosítása kapcsán is örülnek a lakosság felől érkező javaslatoknak, ötleteknek, melynek megfelelő fórumot fognak biztosítani akkor, amikor megnyílik a lehetőség a fejlesztésre. Így akár az is szóba jöhet, hogy előzetesen ötletpályázatot írjon ki az önkormányzat.

Átmeneti hasznosítás

Veres István főépítész tájékoztatása szerint jelenleg nincs napirenden az említett terület beépítése. A város rendezési tervének 2005-ben történt módosítása alapján a terület Bethlen Gábor utca felőli egyharmada meghatározott feltételekkel (mélygarázs plusz felépítmény) beépíthető, a többi területen mélyparkoló és zöldfelület kialakítható, de jelen pillanatban az önkormányzatnak erre a célra nem áll rendelkezésre megfelelő forrása, és magánbefektető sem jelezte ilyen irányú szándékát. Átmeneti hasznosításként a két utca által közrezárt terület egyelőre parkolóként üzemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!