Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.05. 07:29

Küldjön hírt: Bátorligeti Messier Maraton

Bátorliget - A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) támogatásával ebben az évben ismét megrendezzük a Bátorligeti Messier Maratont, immáron hatodik alkalommal! Bátorliget Nyíregyházától 50, Nyírbátortól 15 km-re található a román határ szélén, 720 lakosú település.

Bátorliget - A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) támogatásával ebben az évben ismét megrendezzük a Bátorligeti Messier Maratont, immáron hatodik alkalommal! Bátorliget Nyíregyházától 50, Nyírbátortól 15 km-re található a román határ szélén, 720 lakosú település.Ami igazán fontos amatőrcsillagász szempontból, hogy egyrészt ún. zsáktelepülés, tehát átmenni nem lehet rajta, csak ki-vagy be, és hogy három természetvédelmi terület öleli körbe, ezért különlegesen sötétek itt az éjszakák. A hely, ahová kitelepülünk, koromfekete éggel büszkélkedhet, és az alföldi táj fölé magasodó 20-30m magas homokbuckák (természetesen fűvel benőtt homokbuckákra gondoljatok) tökéletes, faltól-falig horizontot kínálnak.

A szombati színvonalas előadások pedig biztos vagyok benne, mindenki érdeklődését felkeltik!

Információk a hétvégével kapcsolatban:

A hétvége a szálláson és az étkezésen kívül teljesen INGYENES!!!

Az időpont: március 14-17.

Program:

Március 14. csütörtök:

- érkezés folyamatosan a megbeszélt szálláshelyre, kitelepülés 17:30 és 18:00 között az észlelőrétre, folyamatos észlelés

Március 15. péntek:

-Délelőtt, illetve napközben rekreációs lehetőség Nyírbátorban a Sárkány Wellness és Gyógyfürdőben (http://www.sarkanyfurdo.hu/index.php), séta a Várostörténeti Sétányon.

- kitelepülés 17:30 és 18:00 között az észlelőrétre, folyamatos észlelés

Március 16. szombat:

- 10:00-12:00: előadások:

10:00: Braskó Sándor: A precíz fókuszálás eszközei és lehetőségei

10:25: Tóth István: Üstökösökről az „üstökösök évében”

10:50: kávészünet

11:10: előadások....

11:35: előadások...

- 12:30: ebéd, szabadidő

- 18:00: kitelepülés az észlelőrétre, észlelés pirkadatig

Március 17. vasárnap:

-részvételi lehetőség 11 órakor a görög katolikus Szent Liturgián.

-tetszőleges időpontban hazautazás

Szállás: 2 500.-os áron tudunk szállást biztosítani éjszakánként, mivel a településen több turistaszálló is üzemel, természetesen összkomforttal, a tavaszi esetleges hidegre való tekintettel fűtéssel is. A szálláshely tartalmaz kompletten felszerelt konyhát és egy konferenciatermet is.

Étkezések: alapvetően önellátó, szombaton közös ebédelési lehetőség. A faluban van bolt, ezért lehetőség van minden élelmiszer beszerzésére.

Észlelőhely: Észlelés az ÉSZLELŐRÉTEN! (a szálláson nem lehet észlelni). Kb. 1 km-re a falutól, sajnos áramellátás nélkül. Ebből következik, hogy akinek szüksége van áramra, akkumulátorról ne feledkezzen el!!! Bár egy igazi Messier maratonnál nem szabad, hogy ez bárkit eltántorítson (pláne binoklival vagy Dobsonnal). A horizont tökéletes, az ég fényszennyezésmentes.

Jelentkezni az itt töltendő éjszakák száma és az esetleges szombati étkezési szándék megjelölésével (e-mail), valamint a szállásdíj átutalásával lehet.

(SZÁMLASZÁMOT kérje telefonon vagy emailban.)

Béres Gábor

30-5446361

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!