Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.19. 12:28

Múltidézés a Sóstói Múzeumfaluban

Nyíregyháza, 2013. január 19., szombat (MTI) - Régi dalokat, meséket, a paraszti erotika rejtelmeit és a valamikori nyírségi huszárok mindennapjait idézik vissza a télen egy előadássorozaton a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Falumúzeumban.

Nyíregyháza, 2013. január 19., szombat (MTI) - Régi dalokat, meséket, a paraszti erotika rejtelmeit és a valamikori nyírségi huszárok mindennapjait idézik vissza a télen egy előadássorozaton a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Falumúzeumban.Kisgyörgy Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa az MTI-nek elmondta: a múzeumfalu baráti körének szervezésében az első előadást január 31-én, csütörtökön 18 órától tarják a 19. század falvainak népi építészetét őrző létesítmény újlétai magtárában, ahol Berecz András mese- és dalgyűjtőt, világutazó tanárt, műfordítót hallgathatják meg az érdeklődők. Az egész életében dalokat, meséket, tréfákat gyűjtő híres előadó, aki a Felvidéktől, a Nyírségen át, Erdélyig, a történelmi Magyarország szinte minden tájegységben megfordult, ezúttal inkább a felnőttekhez szóló történeteket idézi vissza.

Február 23-án, szombaton 17 órától Vajda Mária, a debreceni Déri Múzeum főmúzeológusa lesz az előadó, aki szintén világhírű néprajzkutató, a régmúlt idők szerelmi életének szakértőjeként is emlegetik. Balmazújvárosi kutatásainak paraszti erotikáját tárja hallgatói elé. Kisgyörgy Tamás szerint "kendőzetlenül, kokett módon szól majd dunyha alatti pásztorórákról", így aztán csak 18 éven felüli érdeklődőket várnak a múltidézésére.

A harmadik, záró előadás március 16-án, szombaton 17 órától lesz a Sóstói Múzeumfaluban. Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója, a Magyar Huszár Alapítvány titkára, az egykori nyírségi huszárság mindennapjainak kutatója a híres lovas regiment történetéről szól, de csak is arról, ami a történelemkönyvekből kimaradt, így például a szabados életvitel velejáróiról, a párbajokról, a kártyaforgatásról, a nőcsábászatról.

Nyíregyházán 122 évvel ezelőtt, 1891-ben épült meg az első, egy teljes huszárezred befogadására alkalmas kaszárnya, a 14. császári és királyi lovas ezred befogadására. A regiment az I. világháború végéig volt a település háziezrede, s mellette a városban szolgált a magyar királyi kassai 5. honvéd huszárezred II. osztálya is. A két világháború között pedig a magyar királyi Hadik András 4. honvéd huszárezred állomásozott Nyíregyházán, amelynek katonái hősi helytállásairól elismerően szólnak a hadtörténészek.

A múltidéző előadásokat térítésmentesen látogathatják az érdeklődők a Sóstói Múzeumfaluban, ahol foszlós kaláccsal és meleg teával is megvendégelik őket - mondta Kisgyörgy Tamás, a skanzen munkatársa.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!