Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.18. 15:17

Megújul az óvoda Paposon

Papos - A felújítási munkálatokra közel 27 millió forintot nyert a helyi önkormányzat.

Papos - A felújítási munkálatokra közel 27 millió forintot nyert a helyi önkormányzat.Megújul tavasszal Paposon az óvodának otthont adó Péchy-kúria. A felújítási munkálatokra közel 27 millió forintot nyert a helyi önkormányzat.

– Külső és belső csinosítás vár az épületre, amely nagyon megérett már a felújításra – mondta el lapunknak Illés Béla, Papos polgármestere. – A pályázaton elnyert összegből lesz többek között födémcsere, villanyvezeték-, vízvezeték- és nyílászárócsere, külső szigetelés, fűtéskorszerűsítés, festés, s az alapot is szigetelik majd a szakemberek. A beruházást önerővel is kell segítenünk, a 3 millió forintot már elkülönítettük erre a célra, továbbá másfél millió forint értékű közmunkát is számításba kell vennünk. Önerőből újul meg a konyha, a külső térkövezés és a kerítés.

Jótékonysági bál

Az elavult bútorzat cseréjére nem ad lehetőséget a pályázati összeg, ezért a belső berendezés felújítása érdekében vacsorával egybekötött jótékonysági bált rendez az önkormányzat és az óvoda február 9-én 19 órától a helyi általános iskola tornatermében. A szórakoztató műsorban fellépnek az óvodások, az iskolások, a civil szervezetek. Az önkormányzat bízik az önzetlen támogatók segítőkészségében, s örömmel fogadnak tombolafelajánlásokat is.

– A terveket most engedélyeztetjük. Ha minden rendben lesz, meghirdetjük a közbeszerzési eljárást, s akkor márciusban kezdődhet is a beruházás, amelynek június 30-ig be kell fejeződnie. A munkálatok idejére az óvoda ideiglenesen átköltözik a közösségi házba. – folytatta a település vezetője, aki szólt a további tervekről is.

– Ebben az évben szeretnénk megújuló energiára is pályázni, s ha nyerünk, a közösségi házra szereltetnénk napelemeket, hogy így segítsük a fűtését. Egyébként éppen mostanában szerelik be azt a kazánt a közösségi házba, amelyet pályázaton nyertünk. Ebben a kazánban csutkával, biomasszával fűtünk majd, ezeket az anyagokat a tavalyi mezőgazdasági munkák során tároltuk be. Így a közösségi házban ki tudjuk váltani a gázfűtést, s ez jelentős megtakarítást jelent az önkormányzatnak.

Megszépül a központ

A tervek szerint Papos központja is megújul ebben az évben önerőből. Megszépülnek majd a buszmegállók, térköveket fektetnek le, s helyeznek ki padokat, filagóriákat, virágtartókat. Ez utóbbiakat a Start mintaprogramban megvalósult önkormányzati asztalosműhelyben állítják elő, míg a térkövek a betonelemgyártó-üzemben készülnek.

Arról is megkérdeztük Illés Bélát, milyen kedvező hatása lehet, hogy immár Őrig tart az M3-as autópálya.

– Nagyon örülünk neki, hiszen tőlünk csupán 5 kilométerre van a csomópont. Bízom abban, hogy kisebb cégek letelepednek majd a faluban. Ha pedig tovább folytatódik az építkezés, akkor az a közigazgatási területünket is érinti, így iparűzési adó bevételünk is lehet. Könnyebben megközelíthetjük most már Nyíregyházát, Budapestet, Debrecent, de ugyanígy mi is könnyebben elérhetőek vagyunk a turisták számára. Van egy régi műemléktemplomunk, amelyhez kötődik a paposi vadrózsák legendája. Ez a történet szerepel a Szatmári legendák útján című magyar-román közös kiadványban is. Reméljük, a legendák útját bejáró kirándulók hozzánk is könnyebben eljutnak immár.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!