Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.11. 17:02

Ízlett a német násznépnek a magyar vendégszeretet

<p>Emlékezetes szabolcsi lagzi követte a turistahajón szövődő, filmbe illő szerelmi történetet.</p>

Évekkel ezelőtt egy szabolcsi lány, Erika úgy döntött, hogy a jobb megélhetés reményében itthagyja szülővárosát, és Esztergomba költözik, tanítónő lesz. Számításai nem jöttek be, ezért diplomával a zsebében elszegődött egy Dunán közlekedő turistahajóra szobalánynak. A hajón több nemzetiség is képvislte magát. A fiatalok hamar szót értettek egymással, és nagy barátságok alakultak ki. Egy stram német legénynek, Máriónak viszont nem volt elég a barátság. Megtetszett neki a nyírteleki lány! Itt kezdődött el szerelmük története...

A Duna összeköt

Már öt éve néznek egymásra ugyanolyan csillogó szemmel, mint akkor, azon este. A Duna összeköti a két országot, és összekötötte ezt a két fiatalt is. Trierben, a fiú szülővárosában telepdtek le, hogy együtt építsék fel szerelmi fészküket. Két éve volt szerencsénk ott lenni családostul a házasságkötésükön. Szerelmük példabeli, igaz, ott is akadnak nehézségek. Ahogy Erika mondja: „itt sincs kolbászból a kerítés”. A mennyasszony nagy álma volt, hogy megmutathassa párjának és a német rokonoknak, hogy honnan származik.

Nemrégiben mindez valóra vált, egyházi esküvőt szerveztünk a magyar-német fiataloknak. A szertartásnak a Sóstói Múzeumfalu adott otthont, a lelkész hol magyarul, hol németül cerebrált. A német vendégek, akik közel egy hétig élvezhették a magyar vendégszeretetet Sóston, a Nyíregyházi Állatparkba is ellátogattak, és sokat sétáltak a Kossuth téren is. Elkalauzoltuk őket Tokajba is. Elámultak, milyen szép ez a város és a környéke! A múzeumfaluból zenei kísérettel vonultunk át a Krúdy szállóba, ahol megmutattuk, milyen is egy igazi szabolcsi lagzi! A két nyelven beszélő vőfély segítségével megpróbáltuk megtanítani a nyugati rokonoknak a magyar csárdást. Tetőzte a hangulatot, amikor éjfélkor a „magyar paprika” és a „német krumpli” saját nemzeti öltözetébe bújt, és meglepetés tánccal kedveskedett a megjelent vendégeknek. Hamar csatlakoztunk hozzájuk, és hajnalig roptuk a táncot! - írta László Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!