Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.15. 11:45

Földrészeket köt össze a dal Nyíregyházán

<p>Tizenhat esztendeje immár, hogy kétévente augusztusban Nyíregyháza lesz a kórusmuzsika fővárosa.</p>

A nagyvilág minden tájáról érkeznek ilyenkor énekkarok megyénk székhelyére, egyrészt azért, hogy bemutathassák tudásukat, másrészt azért, hogy bepillantást nyerhessenek a Cantemus Kórusintézmény életébe, s elleshessék azt a titkot, hogyan is épülnek egymásra a Cantemus család kórusai.

S honnan a kórusfesztivál ötlete?

Az elmúlt évtizedekben a Cantemus Kóruscsalád együttesei bejárták szerte a nagyvilágot, öregbítve Nyíregyháza és a magyar kórusmuzsika hírnevét. Megannyi élményt kaptak a nyíregyházi énekesek a külföldi fesztiválokon és versenyeken, s az 1990-es években a kórusintézmény úgy döntött: útjára indítja a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált, hogy a külföldi tapasztalatokból merítve, azokat összegezve bebizonyítsa: Nyíregyháza is képes megrendezni egy színvonalas, nagyszabású kórusfesztivált, sok szép élménnyel tudja gazdagítani a hozzánk ellátogató külföldi és hazai együtteseket. Ugyanakkor több világhírű együttes idecsábításával különleges élményhez juttatják megyénk zeneszerető közönségét is.

Augusztus 15. és 21. között immár a nyolcadik fesztivál

– A Cantemus Kórucsalád a Kodály Zoltán Általános Iskola tantestületével és teljes dolgozói gárdájával, valamint a városi önkormányzat támogatásával szeretné azt elérni, hogy felejthetetlen egy hétben legyen részük az ide érkező kórustagoknak. Énekkaraink az idén is részt vettek már számos külföldi versenyen és fesztiválon. Jártunk többek között Prágában, Amszterdamban, Isztambulban, Toursban, Leccoban, vagyis nagyon sok friss tapasztalatunk, illetve összehasonlítási alapunk van a fesztivál megrendezésével kapcsolatban – mondta érdeklődésünkre Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a fesztivál igazgatója. – Külföldön gondok vannak a szervezéssel, hiányosak az ismeretek, az ottani szervezők sokszor rögtönöznek a programot illetően, s ez sok bosszúságot okoz.

A jó dolgokat átvesszük, a kinti hibákból tanulunk, hogy jó fesztivált rendezhessünk. Olyat, hogy innen úgy menjenek el a vendégek, hogy magukkal viszik a város jó hírét, az itteni emberek kedvességét. Nyíregyháza adottságai ideálisak a fesztivál megrendezésére, bejárható távolságok vannak.Valamennyi rendezvényünk ingyenes, csupán az augusztus 20-i gálakoncertre lesz jelképesnek mondható belépőjegy. A hozzánk ellátogató énekkarok közül hadd emeljem ki az orosz Vesna Gyermekkart. A világ egyik legjobb gyermekkórusa a moszkvai, mindig magas szinten énekelnek.

Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy részt vesznek a fesztiválon. Remélem, sokan eljönnek majd az augusztus 20-i gálahangversenyre is a bujtosi csarnokba, hiszen felemelő látvány és érzés, amikor 1000-1200 ember egyszerre énekel a színpadon, bebizonyítva, hogy földrészeket köt össze a dal. Bízom abban, hogy a vendégek kellemes napokat töltenek majd nálunk, s érzik majd a város és a megye lakosságának szeretetét is.

Az idei fesztivál vendég kórusai:
Nieuw Amsterdams Gyermekkar (Hollandia)
Hong Kong Gyermekkar (Hong Kong)
Jordan Valley Vegyeskar (Izrael)
Renana Vegyeskar (Izrael)
Tama Ifjúsági Vegyeskar (Japán)
Golden Sail Vegyeskar (Kína)
Jiaoda Gyermekkar (Kína)
Vesna Gyermekkar (Oroszország)
Claudefaula Gyermekkar (Spanyolország)
Sant Cugat Gyermekkar (Spanyolország)
Adolf Fredrik Ifjúsági Vegyeskar (Svédország)
Aula Kamarakórus (Budapest)
Care Voci Kamarakórus (Budapest)
Grassalkovich Kamarakórus (Hatvan)
Muzsikus Céh Leánykar (Gyöngyös)
Vörösmarty Leánykar (Budapest)

Helyi kórusok:
Cantemus Gyermekkórus
Pro Musica Leánykar
Napsugár Gyermekkórus
Cantemus Fiúkórus
Cantemus Ifjúsági Vegyeskar
Cantemus Vegyeskar
Banchieri Énekegyüttes

A kórustalálkozó teljes programja

Augusztus 15., vasárnap: A karvezetői kurzus nyitóhangversenye 20 órától a megyeháza dísztermében. Közreműködik a Banchieri Énekegyüttes

Augusztus 16., hétfő: 20 órától nyitóhangverseny a Kodály-iskolában a vendég kórusok számára (zártkörű)

Augusztus 17., kedd: Nyíregyháza, Kodály iskola: 19 órától koncertet ad a Vesna Gyermekkar és a Cantemus gyermekkar.
Gávavencsellő, református templom: 18 órától koncertet ad a Care Voci Kamarakórus, a Claudefaula Gyermekkar, a Jiaoda Gyermekkar, a Vörösmarty Leánykar.
Újfehértó, Zsindelyes Ház: 18 órától koncertet ad a cantemus Ifjúsági Vegyeskar, a Golden Sail Vegyeskar, a Jordan Valley Vegyeskar, a Muszikus Céh Leánykar.
Ibrány, római katolikus templom: 18 órától koncertet ad az Aula Kamarakórus, a Nieuw Amsterdams Gyermekkar, a Napsugár Gyermekar, a Tama Ifjúsági Vegyeskar.
Vállaj, római katolikus templom: 18 órától koncertet ad a Grassalkovich Kamarakórus, a Hong Kong Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar, a Sant Cugat Gyermekkar.

Augusztus 18., szerda: 20 órától folklór est a nyíregyházi Kossuth téren

Augusztus 19., csütörtök: Kodály-iskola: 9 órától minősítő verseny.
Dombrád, református templom: 19 órától koncertet ad a Pro Musica Leánykar és az Adolf Fredrik Ifjúsági Vegyeskar.
Tokaj, kulturális és konferencia központ: 19 órától koncertet ad a cantemus Vegyeskar, a Tama Ifjúsági Vegyeskar, a Jordan Valley Vegyeskar, a Renama Vegyeskar.

Augusztus 20., péntek: 19 órától gálakoncert a Bujtosi Szabadidő Csarnokban az összes együttes közreműködésével (ez az egyetlen belépjegyes rendezvény).

Augusztus 21., szombat: 18 órától rendezik meg a Kodály-iskolában a karvezetői mesterkurzus záróhangversenyét.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!