Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.19. 13:59

"Kórházba ez nem való!"

<p>Néhány napja arról számoltak be a médiumok, hogy a Kecskeméti Megyei Kórház 4140 forintos áron próbál megszabadulni azoktól a feleslegessé vált kórházi széfektől, amelyeket még a Horváth Ágnes, volt egészségügyi miniszter asszony nevével fémjelzett „széfes projekt” keretében vásároltak a kórházak.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/beteg-szef-nyiregyhaza-korhaz-1.wmv/viewer.html" target="_blank">Gizike néni: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/fonover-nyiregyhaza-korhaz-szef-2.wmv/viewer.html" target="_blank">Lukács Erzsébet: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A rendeletet áprilisban módosították, így több kórházban úgy döntöttek, nem szerelik fel a rekeszeket. A SZON megnézte, hogy a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban vajon miként váltak be a széfek.

A kórház IV-es számú belgyógyászati osztályán Lukács Erzsébet főnővért kérdeztük a tapasztalatokról. A főnővér elmondta, hogy a rendeletet mindenkinek be kellett tartania, az összes éjjeli vagy öltözőszekrényt fel kellett szerelni széfekkel. A Jósa András Oktató Kórházban megvalósult épület-felújítással egyidejűleg szerelték fel a trezorokat.

Lukács Erzsébet szerint – „A betegek, a hozzátartozók sem tudják kezelni ezeket a széfeket”, így csak ritkán használják ki azokat. Arra a kérdésre, hogy a kecskeméti széfeladásokkal kapcsolatban miként vélekedik a főnővér, azt a választ kaptuk, hogy – „Támogatom az ötletet, ha egyszer nincs rájuk szükség”.

Polom Imréné, Gizike néni éppen a belgyógyászaton lábadozik, őt is megkérdeztük, hogy mik a tapasztalatai a széfekről. Az idős asszony ekképpen fogalmazott – „A kórházba azért jön az ember, hogy gyógyuljon. Kórházba ez nem való!” Gizike nénitől azt is megtudtuk, hogy a széfhez nehéz hozzáférni, mivel azt az öltözőszekrény aljába szerelték. Az idős embereknek nehézkes hajolni, a kulccsal nyitni-zárni a trezort. „A kódot meg ha elfelejtem, akkor annyi!” – sajnálkozott a hölgy.

Gizike néni amúgy sincs kibékülve a széfekkel – „Ez az egészséges embereknek való, akik a millióikat el akarják tenni. Azok használhatják, otthon…”

Az éltes korú asszony a széfek árát is jobban tudta volna hasznosítani, mint a volt egészségügyi miniszter. „Ezeknek az árán lehetett volna venni új gépeket, műszereket!”

Kapcsolódó cikkek:

- M. István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!