Hárman vagy négyen

Szilágyi László

A magyar kézilabda négy kiemelkedő klubcsapata a napokban fejezi be a szezont. Férfi vonalon már csak hazai fronton vannak kiadó érmek; a ma kezdődő, leg­alább két-, de meglehet, hogy háromfelvonásos bajnoki döntőn a Szeged és a Veszprém között dől el az elsőség. A nőknél már befutott a Győr, a Ferencvárosé lett az ezüst, alighanem mindkét csapat elfogadna hasonló leosztást a hétvégi Bajnokok Ligája Final Fouron. Amióta ez a négy klub testesíti meg a hazai elit kézilabdát, még soha nem fordult elő, hogy egyazon szezon végén valamennyi csapat edzőt cserélt.

Érdemes a Szegeden tevékenykedő Juan Carlos Pastor és a ferencvárosi őskövület, a nyáron tizenhat év után távozó Elek Gábor kinevezésének dátumát alapul venni. Pastor tíz éve, 2013-ban tette be a lábát Szegedre, Elek 2007-ben vette át a stafétát a Népligetben. Mindeközben Győrben és Veszprémben sem találták meg a hosszú távú megoldást. A tizenhat Fradinál töltött éve alatt Elek Konkoly Csaba, Karl Erik Böhn,

Danyi Gábor és a jelenlegi edző, a korábban már távozott, de később visszahívott, a szezon végén búcsúzó Ambros Martín ellen is meccselt. Pastor tíz év alatt sorrendben Carlos Ortega, Xavi Sabaté, Ljubomir Vranjes, David Davis és a jelenlegi edző, Momir Ilics irányította Veszprém ellen készítette fel a csapatát.

A négy edző közül Ambros Martín, Elek Gábor, Juan Carlos Pastor már biztosan távozik a szezon végén.

Momir Ilics veszprémi munkásságát nagyban meghatározza a ma kezdődő bajnoki döntő. Veszprémben minden évben a bajnoki cím a cél, sőt, az elmúlt két elveszített döntő után legalább annyira hangsúlyos, mint a kölni Final Fourban való részvétel, megspékelve egy esetleges Bajnokok Ligája-győzelemmel. Mivel a nemzetközi mezőnyben a Veszprém könnyűnek találtatott, a Kielce elleni idegenbeli mérkőzés meglehetősen egyoldalúra sikeredett, a tavaly kinevezett Momir Ilics szakmai hiúságába és a klub presztízsébe sem fér bele, hogy a két elveszített bajnoki döntő után, harmadszor is alulmaradjon a Veszprém a Szegeddel szemben.

Ha a honosított szerb edzővel újra sikertelen vállalkozás lesz a bajnoki döntő, akkor Ilics jó eséllyel csatlakozhat a szezon végén távozó három kollégájához. Tulajdonképpen erről is szólhat a holnaptól jövő hétfőig vagy akár jövő hét péntekig tartó versengés a Szeged és a Veszprém között. A végén pedig kiderül, hogy Ambros Martín, Elek Gábor és Juan Carlos Pastor mellett Momir Ilics is távozik-e a csapatától.