Schäfer könnyei

Szilágyi László

Léteznek labdarúgók, akiknek a pályafutása egy-egy meghatározó pillanatát kiválóan kapta el az eseményen dolgozó, az utókornak komoly szolgálatot tett fotóriporter. Diego Maradona kézzel ütött gólját az 1986-os vb-n, a Marco Materazzit a 2006-os vb-döntőn leterítő, szó szerint mellbevágó Zinedine Zidane-fejest is ezen pillanatok között tartjuk számon, nem beszélve Puskás Ferenc visszahúzós cseléről 1953-ban a londoni Wembley-ben, az évszázad mérkőzésén. A sor végestelen végig, sportágaktól függetlenül folytatható. 

Schäfer András örömkönnyei a 2021-es Európa-bajnokságon is kimerítik a korszakos, zseniális sportfotó fogalmát. A magyar válogatottba épphogy berobbant szőke középpályás fifikás gólt szerzett Münchenben a Németország elleni csoportmeccsen, de a szemfüles találat mégsem ért továbbjutást. A Bayern játékosa, Leon Goretzka kiegyenlített. Schäfernél a lefújás után eltörött a mécses, a fiatalembert Marco Rossi szövetségi kapitány vigasztalta, és ez a kép bejárta a világsajtót. 

Azóta a szombathelyi nevelésű játékos neve hallatán jómagam az Allianz Arénában megörökített képre gondolok. Schäfer pályája idén „könnyekkel áztatott” talajon haladt előre. A könnyek a sérüléseket szimbolizálják. A minap érkezett a hír, miszerint a német Bundesligában szereplő Union Berlin középpályása már harmadszor szorult a partvonalon túlra az idényben. A tavaly novemberi, majd idén januári sérülése után is kénytelen volt heteket kihagyni, a lesújtó hír pedig arról szól, hogy 

az újabb sérülés miatt Schäfer már nem léphet pályára az aktuális szezon hajrájában. 

A magyar NB I-ben, az MTK-ban 17 évesen, az akkori negyedik legfiatalabb labdarúgóként bemutatkozó egykori csodatini szakmai előmenetele lelassult, pedig ő ennél sokkal többet érdemel. Korábban méltatlanul bántak vele Olaszországban, majd Dunaszerdahelyen vett lendületet, és a Bajnokok Ligája csoportkörére hajtó Union Berlinben teljesedett ki. Schäfer Andrást üldözi a balszerencse. A tavalyelőtt a müncheni Allianz Arénában a szövetségi kapitány szerető ölelésében a könnyeivel küzdő középpályás érzelmeit immár nem látjuk. Sportfotó nem örökítette meg a bánatát, mi legfeljebb csak azt érezhetjük, hogy milyen megpróbáltatásokon megy keresztül. Neki pályán van a helye, ma már eltekintenék a tavalyelőtti katartikus pillanattól, Rossi ölelésétől a müncheni gyepszőnyegen. Schäfer visszatérése örömmel töltene el. A visszatérését talán ő maga is megkönnyezné.