Sport

2016.02.08. 10:07

Fagypont felett vékony jégen: a héten belekezd a Diósgyőr

Miskolc - DVTK: győztes bajnoki főpróba a szülinapon, a román másodosztályú csapat ellen.

Miskolc - DVTK: győztes bajnoki főpróba a szülinapon, a román másodosztályú csapat ellen.

A labdarúgó NB I szombati tavaszi rajtjára készülő Diósgyőri VTK csapatának kerete – a klub honlapján fellelhető adatok szerint – 25 fős, 22 mezőnyjátékos és 3 kapus alkotja. Nincs közöttük az a két légiós, Husic és Grumic, akiket néhány héttel ezelőtt tulajdonképpen szabadlistára tettek, de látszólag nélkülük is korrekt a létszám. Látszólag. Mert a 25 fő között van néhány olyan saját nevelésű fiatal, akik aligha rúgnak labdába a következő hónapokban NB I-es meccseken, mint például a védő Csicsvári, a támadó Boros és a kapus Zöldesi. De van olyan is, akinek erre azért van némi esélye, ahogy azt a szombati, rajt előtti főpróba is mutatta, amikor a DVTK szakvezetője a hajrára becserélte a 18 éves Ternován Patrikot. Vele együtt éppen annyi használható játékosa volt a Diósgyőrnek szombaton, amennyit nevezni lehet egy meccsre, ugyanis a kezdőcsapaton kívül 1 kapus és 6 mezőnyjátékos került a kispadra. Részben azért, mert az első keret tagjai közül többen sérüléssel bajlódnak, úgy mint, Kitl, Tamás, Nikházi és Halmai.

Salamon-dicséret

A bevethető tizennyolcaknak szombaton, amolyan főpróbaként, a kétcsoportos román másodosztály egyik középcsapata, a szatmárnémeti gárdája volt az ellenfele, akik még nem járnak, járhatnak ott a felkészülésben, ahol a DVTK, mert náluk az itteni élvonalhoz képest csak két héttel később indul a futballtavasz. A meccs nagy részében fölényben is futballozott a DVTK, és két szép akcióval kétgólos előnyt szerzett az első félidőben. Mindkettőhöz kellett Bognár, akinek azért nem minden sikerült ezen a meccsen, viszont az egyik és a másik gólban is benne volt egy-egy olyan játékos, akit dicséret illet az ezen a meccsen mutatott produkciójáért. Az egyik Nemes Milán, aki bal oldali védőként, a második gól előtt tartotta meg a labdát, és indította két rátámadó ellenfél között kitűnően Bognárt, aki az így keletkezett létszámfölényben teremtett ziccert.

A Diósgyőr saját nevelésű, fiatal védőjének megoldása a DVTK Aranycsapatának jeles játékosának a tetszését is kiváltotta, Salamon József kétszer is megdicsérte ezért a megoldásért a 19 esztendős labdarúgót, mert nem volt benne biztos, hogy elsőre is meghallotta az elismerést. Nemesnek – a mutatott produkciója alapján – úgy tűnik, hogy helye lehet a nyitányon a csapatban, a felcsúti meccsen, a Puskás Akadémia ellen, és az ő előmenetele jó példa lehet az utánpótlásban játszó többi fiatal számára, és talán majd lehet olyan példakép, mint amilyen most Elek Ákos. A válogatott középpályás ezúttal is vezéralakként játszott, és az első gólt is ő szerezte, és bár nem kívánjuk az ördögöt a falra festeni, de azért a meccs közben felmerült, hogy ha valami ok miatt kiesne (mondjuk egy sérülés miatt), akkor vékony jégen járna a DVTK.

Váratlan megoldások

Az Olimpia Satu Mare elleni edzőmeccsen jég nem volt, a kissé szeles időjárás közepette néhány fokos pluszban játszottak a csapatok, de nem műfüvön, hanem „rendes” gyepen. Az idézőjel azért indokolt, mert bár a természetes talaj megvolt, de egy hengerelés azért nagyon hiányzott a pályának, ahogy a játékból is ez meg az, például a távoli lövési kísérletek, mert ezekből az egész meccsen csak kettőt jegyezhettünk fel. De hogy visszaváltsunk a jóra: a rövid passzos, kevés érintős foci viszonylag jól ment.

– Az első félidőben kifejezetten jól játszott a csapat – mondta a mérkőzés után Egervári Sándor, a DVTK vezetőedzője. – Szervezetten védekeztünk, és a támadó harmadban is tudtunk váratlan megoldásokat produkálni, szereztünk két gólt, ami bizakodásra ad okot. A második félidőben kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, egy elkerülhető gólt is kaptunk. Nincs még minden a helyén, de még van egy hetünk, hogy finomítsunk a dolgon. Nem vagyok elégedetlen jelen pillanatban.

A szakvezető arról is szót ejtett, hogy a tavaszt „nagyjából ezzel a kerettel kell megoldani”, ami az egy héttel ezelőtti nyilatkozatához képest visszalépés, hiszen akkor még 1–2 új játékos megszerzésében reménykedett. Egy belső védőt és a támadó szekcióba szeretett volna még egy labdarúgót igazoltatni. Hogy ez miért nem sikerült, arról az illetékest nem tudtuk megkérdezni, lévén Árki Gábor családi okok miatt rendkívüli szabadságot kért és kapott a klubvezetéstől, emiatt nem volt jelen – a korábbi gyakorlattól eltérően – sem a múlt heti, sem a mostani edzőmeccsen. Egy esetleges új játékos megszerzésére az idő is kevés, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének döntése értelmében február 9-én, vagyis kedden éjfélkor zárul a téli átigazolási időszak. Így az őszi, a kiesés elkerülésért küzdő keret eddigi létszámváltozása, darabszámra kettővel csökkent: mínusz Grumic, Husic, Takács T., plusz Elek. A vékony jeget már emlegettük, úgyhogy csak maradjunk annyiban, hogy az időjárástól függetlenül kemény tavasz elé néz a DVTK, hiszen a kereteit jobban frissítő riválisaihoz (Békéscsaba, Vasas, Puskás, Honvéd) képest azt tudja felmutatni, hogy jobban együtt maradt a keret.


Jegyzőkönyv

Diósgyőri VTK – Olimpia Satu Mare (román)

2-1 (2-0)

Diósgyőr, 200 néző. V.: Belicza (Tóth J., Köteles).

Diósgyőri VTK: Rados (Antal, 59.) – Okuka (Eperjesi, 67.), Lipták (Egerszegi, 59.), Kovács G., Nemes M. (Németh M., 67.) – James, Elek – Koman (Ternován, 72.), Bognár I. (Griffiths, 72.), Barczi (Novothny, 46.) – Bacsa. Vezetőedző: Egervári Sándor.

Olimpia Satu Mare, 1. félidő: Baican – Takacs, Tataru, Heil, Brata – Stef, Chivari, Ribarics, L. Nemes – Buhaescu, Faur. Olimpia Satu Mare, 2. félidő: Suta – Bura, Muresan, Iuhas, Munteanu – Rus, Salageanu, Lukacs, Ianc – Markus, Bígiu. Vezetőedző: Tiberiu Csik.

Gólszerző: Elek (1-0) a 16., Bacsa (2-0) a 43., Markus (2-1) a 62. percben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!