Sport

2015.10.01. 17:32

Könnyen alkalmazkodik az ellenfél stílusához Csóka Nándor

Miskolc - Jövő héten szerdán lép ringbe a katari világbajnokságon a miskolci bokszoló.

Miskolc - Jövő héten szerdán lép ringbe a katari világbajnokságon a miskolci bokszoló.

Ma még itthon edz, délután azonban már Budapestre utazik, és pénteken elindul az idei, katari világbajnokságra Csóka Nándor, az M1 Fitness Miskolc bunyósa. Amint az ismert, a borsodi öklöző azzal vívta ki a vb-indulás jogát, hogy a bulgáriai Szamokovban megrendezett Európa-bajnokságban bronzérmet szerzett az 52 kilósok között. Szerda délután az edzőteremben kerestük a 19. életévét ebben a hónapban betöltő sportolót, de nem találtuk…

– Nincs semmi gond, csak elkapott egy apró megfázás – mondta lapunknak Csóka Nándor. – Emiatt szerda délutánra és csütörtök délelőttre pihenőt javasolt az edzőm, Siroki Norbert, de csütörtök délután már ott leszek ismét a teremben. Erre a tréningre már nem tervezünk sok munkát, csak egy kis páros gyakorlást, valamint iskolázást. Amikor vége, indulok a fővárosba, még alszom a nagybátyáméknál, és pénteken délelőtt 9 órakor már a repülőtéren leszek.

Lendületet ad

Megváltozott azóta az élete, amióta megszerezte az Európa-bajnoki harmadik helyet? – kérdeztük mindezt az ifjú ökölvívótól.

– Ha az edzést nézzük, akkor nem nagyon. Eddig is tudtam, hogy csak akkor lesznek eredmények, ha keményen dolgozom, Szamokov óta pedig még inkább ebben hiszek – fogalmazott Csóka Nándor. – Amennyiben az élet más részére gondolunk, akkor annyiban igen, hogy itthon, Újcsanáloson nem tudok úgy kimenni az utcára, hogy meg ne ismernének, ne kérdeznének bármit, vagy csak annyit ne mondanának, hogy drukkolnak nekem. Miskolcon is volt már ilyen, ez óriási lendületet ad nekem, hogy mások is értékelik azt, amit csinálok. Aki az élet valamilyen területén, a sportban sikeres, azzal ez együtt jár, de maga a népszerűség pillanatnyi, azért újra és újra tenni, küzdeni kell.

Egyik Európa-bajnoki csatáját – a helyszínen – a szövetség elnöke, Csötönyi Sándor is látta:

– Amikor megvertem a török fiút, Pehlivant, megdicsért, gratulált Sanyi bácsi. Tanácsokkal is ellátott, azzal, hogy semmilyen plusz dolgot ne tegyek a ringben, ne mutogassak, ne ijesztgessek, minden ilyet hagyjak el és akkor sokkal jobb lesz a bokszom, letisztultabb. Azzal én is tisztában vagyok, hogy messze vagyok még attól, hogy azt mondjam: szinte mindent tudok a bokszról. Nagyon sok a fejlődni valóm, de az Eb megmutatta, ha beleteszek mindent, akkor az a versenyeken visszajön, kijön. Az utóbbi időszakban mindig tudtam előrébb lépni, ezt a folyamatot szeretném tartani.

Napi négy órát

Természetesen ezután a vébéről beszélgettünk Csóka Nándorral, akinek az első háromban kellene zárnia ahhoz, hogy megváltsa a kvótát a 2016-os riói olimpiára.

– Nehéz lesz, de meg lehet oldani, én hiszek benne – tette hozzá az M1 Fitness versenyzője. – Sokat készültem, az Eb óta napi 4 órát, amennyiben minden összejön, akár még a döntő is elérhető lehet… Más földrészeken is voltak vb-kvalifikációs versenyek, összesen 25-en leszünk a súlycsoportban, 9-en európaiak, 7-en ázsiaiak, aztán amerikaiak, afrikaiak, illetve az óceániai térségből is. Két éve egy orosz öklöző nyerte ezt a súlycsoportot a világbajnokságon, most nem tudni, mi van vele, mert egyik versenyen sem jelent meg. Lehet természetesen olyan ellenfelem is, akit még nem ismerek, ebben az esetben az első két-három ütést meg kell várni, hogy lemérjem, milyen bunyós. Úgy érzem, a stílus nem igazán számít, könnyedén alkalmazkodom bármelyikhez.

A sorsolást október 5-én tartják, Csóka Nándor várhatóan jövő szerdán vívja első meccsét Katarban. Amennyiben a miskolci bunyósnak most nem sikerül ötkarikás kvótát szereznie, úgy arra még mód nyílik a későbbiekben egy törökországi versenyen, valamint egy Világkupán.

ÉM-MI


Már az ottlét is nagy szó

Kovács László szövetségi kapitány ezeket mondta lapunknak Csóka Nándorról:

– Nándi még csak most jött fel az ifjúsági korcsoportból, egy tehetséges srác, fiatal kora ellenére már szoros meccseket vívott a felnőttek között, bebizonyította, hogy van itt helye. Persze az átmenet egyik sportágban sem könnyű, ő is érzi, látja, hogy rengeteg még a tanulnivalója. Óriási lelkesedés van benne, szereti a sportágat, mindez rendkívüli módon hajtja belülről, és nem mellesleg tiszteli az edzőit. A cél, a feladat most az, hogy szerepeljen jól, bokszoljon jól önmagához képest, az érem, a helyezés nem is annyira lényeges. Persze, titokban azért azt reméljük tőle, hogy helyezéssel tud majd hazatérni. Egy olyan eseményen, mint a vb, a pillanatnyi állapot dönt éremről, helyezésről. Szurkolunk neki, a helyszínen minden támogatást meg fog kapni azért, hogy minél sikeresebb lehessen. Ő egy céltudatos bokszoló, tele önbizalommal, ami ebben a sportágban nagyon fontos. Pontosan tudja, mit szeretne, ezért hajlandó áldozni, s ez egy nagyon pozitív érték. Következetes, a munkát maradéktalanul elvégzi, képzi magát, ezért mint mindenkinek, neki is megvan a sansza arra, hogy a súlycsoportjában a világ élvonalába kerüljön. Azért azt még megjegyezném: a nemzetközi szövetség 190 tagállamából 45 vehet részt a vébén, ennyi nemzet delegál versenyzőt Katarba, így már az is nagy szó, hogy Nándi ezen bokszolók között ott tud lenni.

A magyar válogatott két ökölvívóval vesz rész a világbajnokságon, a másik induló Harcsa Zoltán (75 kilogramm) lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!