Sport

2015.07.08. 21:56

Szófiában kiharcolta Szarajevót és Tbiliszit is

Miskolc - Mozgalmas nyár vár Tóth Aporra, a Miskolci VSC cselgáncsozójára.

Miskolc - Mozgalmas nyár vár Tóth Aporra, a Miskolci VSC cselgáncsozójára.

A zöld-fehérek sportolója még nincs 17 éves, de már Európa-bajnoki bronz­érmesnek vallhatja magát az U18-as mezőnyben.

– A bolgár fővárosban rendezett kontinensbajnokság volt az első világversenyem – kezdte szerkesztőségünkben Tóth Apor. – Szófiában harmincnégyen vetélkedtünk a 81 kilós súlycsoportban, amelyben öt meccsen vívtam. Sorrendben ukrán, portugál és olasz riválisomat megvertem, majd a grúz fiútól kikaptam, így utolsóként a bronzcsata várt rám a mon­tenegrói fiú ellen, akit sikerült legyőznöm. Velem szemben az volt a szövetségi elvárás, hogy jussak el a végelszámolásig, a célt pedig teljesítettem, így megfeleltem a szakvezetés kívánalmainak, és jómagam is elégedett vagyok.

A pontszerzők között

Tóth Apor ötesztendős korában ismerkedett meg a judóval, a műfajt így lassan tizenhárom éve űzi. Diák­olimpiai és ifjúsági magyar bajnoki címmel már rendelkezik, továbbá Európa Kupa-diadallal is büszkélkedhet.

– Ahhoz, hogy a szövetség pénzén utazhassak, egy EK-érmet és egy helyezést kellett produkálnom – folytatta az újdonsült Eb-bronz­érmes. – Mivel ennek korábban megfeleltem, ha úgy tetszik, pénzt spóroltam a klubomnak, sőt szereplésemmel megváltottam repülőjegyemet a nyári nagy nemzetközi eseményekre. Ott leszek a Tbilisziben július 28 – augusztus 1. közötti Ifjúsági Európai Olimpiai Fesztiválon és Szarajevóban sorra kerülő világbajnokságon, amely augusztus 5-én kezdődik és 9-én ér majd véget. Mindkét viadalon a pontszerzők között akarok végezni, és ez elérhető vállalkozásnak tűnik. A grúz mezőny ismerős lesz számomra, a vébén azonban részben ismeretlen arcok várnak majd rám.

Technikailag jó

A szorgalmas sportoló hírében álló Tóth Apor minden délután tréningezik klubjánál, olykor pedig reggelente úszóedzéseket végez.

– Két edzőm is van – közölte az MVSC szép reményű fiatalja. – Kálmán Tibortól az alapokat tanultam és tanulom, míg Shima Tatsuto az újabb technikai elemeket gyakoroltatja velem. Azt mondják a mestereim, hogy technikailag jó vagyok, könnyű csiszolni, fizikailag azonban tovább kell erősödnöm. Az én koromban ez azonban természetes és a kemény munkával szinte magától jön majd. Türelmes vagyok, a további diadalaim érdekében pedig mindent megcsinálok és elvégzek, amit csak kérnek tőlem.

Tóth Apor a miskolci Herman Ottó Gimnáziumba jár, a 11/1 osztály tanulója, testnevelő tanára Pellei László.

ÉM-KT


Kontinensbajnoki tények

Tóth Apor mérkőzései az Eb-n (81 kg)

  • 1. forduló: Mikita Matlasevszkij (ukrán) győzelem, ippon 1:16 perc után
  • 2. forduló: Leonardo Azevedo (portugál) győzelem, ippon 1:19 perc után
  • 3. forduló: Andrea Fusco (olasz) győzelem, ippon 1:03 perc után
  • Elődöntő: Goga Kevkisvili (grúz) vereség, ippon 3:44 perc után
  • A 3. helyért: Lazar Cupic (montenegrói) győzelem, ippon 1:35 perc után
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!