Sport

2015.06.23. 08:44

Már a pályán a Diósgyőri VTK: az évad első edzőmeccsét játsszák

Miskolc - Új fiút igazolt a DVTK, a 21 éves Halmai Ramont Koman és Griffiths visszatérésének napján.

Miskolc - Új fiút igazolt a DVTK, a 21 éves Halmai Ramont Koman és Griffiths visszatérésének napján.

Hétfőn este a felkészülés második hetét kezdte meg Bekő Balázs vezetőedző irányításával a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapata. A keret két halasztott kezdést kért labdarúgója is befutott: Koman Vladimir gyermeke születése okán kapott engedélyt arra, hogy picivel később húzzon szerelést, mint a csapattársak többsége, míg az elefántcsontparti Georges Griffithsnek odahaza akadt olyan intézni való ügye, ami miatt azt kérte a vezetőktől, hogy pár nappal később térhessen vissza. Ő is igent kapott, és visszatért, de nem az volt az egyetlen érdekesség az Avas-alján hétfőn, ugyanis a piros-fehérek egy új játékos szerződtetését jelentették be.

Új fiú

Halmai Ramon az MTK Budapest csapatától érkezett a DVTK-hoz, és ha a neve ismerősen is cseng, meg nem is, annak megvan az oka: édesapja az 57-szeres magyar válogatott labdarúgó Halmai Gábor, és a labdarúgásban egyelőre felmenője révén ismertebb a most igazolt védekező középpályás, aki áprilisban múlt 21 éves, ugyanis mindössze két NB I-es meccsen lépett pályára eddig. Ezek közül az elsőt 2014. május 30-án játszotta, még a Haladás játékosaként, amikor csereként 9 percet kapott, a másodikat pedig 1 év 1 nappal később, éppen a DVTK ellen, amikor bő három hete 5 perc jutott neki a honi élvonalban. Halmai Ramon a 2014/15-ös évadban jobbára az MTK U21-es csapatában kapott játéklehetőséget (26 meccsen), illetve 7 Ligakupa-találkozón és 1 Magyar Kupa-meccsen is szóhoz jutott a fővárosi kék-fehérek első csapatánál.

Elméletileg már ő is pályára léphet a DVTK idei első előkészületi meccsén, amelyet ma 18.00-tól Diósgyőrben, a szlovák Rimavska Sobota gárdája ellen játszanak. Ezen meccset megelőzően Bekő Balázst az első hét tapasztalatairól kérdeztük.

– Az első benyomásaim kedvezőek, tudtam, hogy ez a keret összességében jó, és most meg is győződhettem róla – mondta a DVTK vezetőedzője. – Az első hét mozgalmas volt, nem finomkodtunk, belevágtunk a fizikális felkészítésbe, időnként nagy volt a terhelés, de ezt most lehet pakolni a játékosokra, a felkészülés hajrájában ilyen mértékben biztos hogy nem. Persze azért tartottunk olyan edzéseket is, amelyeken nemcsak fizikai fejlesztés szerepelt, volt technikai képzés és taktikai is, csapatrészek külön edzése, és összességében többet kaptam annál, mint amit vártam. Azt hittem, nyűgösebbek lesznek a labdarúgók, és bár látszott, hogy szenvedtek, de férfiasan állták az erőpróbákat, úgyhogy ez számomra pozitív. Azt is tudtam, hogy ez a közösség technikailag, taktikailag képzett, és kiderült, hogy tényleg jó alapokról indulhatunk, és bár mindenki mindent nem tudhat, hiszen jönnek újak, nemcsak játékosok, hanem az, amit mi is szeretnénk megtanítani, de haladunk.

Az edzőmeccsről

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a 2015/16-os évad első edzőmeccsén milyen időterhet kapnak a játékosok.

– Az alapterv az, hogy mindenki pályára lépjen, és játsszon legalább 45 percet, bár lehet, hogy lesz olyan, akinek több vagy kevesebb jut, a rendelkezésre álló létszámtól függően – mondta Bekő Balázs, aki arra a felvetésre, hogy a sérültek – például a csuklótörést szenvedett Husic kiesése miatt – arra van nagyobb esély, hogy lesz, akinek 45 percnél is több jut, így felelt: – Amíg valakinek egyben van a lába, rá tud állni, addig nagy baj nincs, szoktuk mondani, de ha a sérülés foka oly mértékű, hogy a pihenés jobbat tesz neki, akkor inkább legyünk türelmesek.

Bekő Balázst a keret bővítéséről, kialakításáról is kérdeztük.

– Nem először és nemcsak tőlem hallhatták már, hogy olyan játékosokat akarunk igazolni, akik Diósgyőrben akarnak futballozni. Ilyen az új szerzeményünk is, és az első igazolásunk is – mondta a vezetőedző. – A legfontosabb a belső védő poszt megerősítése volt, és ezen a téren sikerrel jártunk, hiszen Lipták Zoltán személyében megvan a megoldás. Az biztos, hogy nem egyszerű a mai, megváltozott magyar játékospiacon üzletet kötni, de a sportigazgatónk, Árki Gábor dolgozik, küzd rendesen.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a most vasárnap kezdődő, Bükön tartandó edzőtáborba – amely július 8-án zárul – komplett kerettel szeretne-e, tud-e elutazni a DVTK.

– Az lenne jó, ha a komplett keretünk meglenne vasárnapra, és van erre esély – válaszolta Bekő Balázs, aki arra a kérdésre, hogy milyen létszámmal szeretne útra kelni, így felelt: – Az indulás napjától három hetünk lesz a bajnoki rajtig, 10 napot töltünk együtt az edzőtáborban, vagyis ez a felkészülés fontos része. Várhatóan 25–26 fős játékoskerettel megyünk Bükre, amelyben helyet kap majd néhány saját nevelésű fiatal, azok közül, akik a múlt héten és ezen a héten is velünk és jól dolgoztak.


Király Kupa

A büki edzőtáborozása során több edzőmeccset is játszik majd a csapat (a pontos ellenfelek, és kezdési időpontok még szervezés alatt állnak), de az már biztos, hogy a piros-fehérek részt vesznek a szombathelyi Király Kupán, amelyen négy magyar gárda szerepel, a DVTK-n kívül a házigazda Szombathelyi Haladás, valamint még egy élvonalbeli csapat, a Vasas és az NB II-es Soproni VSE. Az egynapos tornát július 4-én rendezik meg, a mérkőzések 2x30 percesek lesznek, az időrend pedig a következő: 14.00-tól az első elődöntő, 15.30-tól a második elődöntő, 17.30-tól a bronzmérkőzés, 19.00-tól a döntő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!