Sport

2015.05.12. 11:36

Klublicenc - Estére bővülhet az NB I és NB II mezőnye

A borsodi csapatok közül a Diósgyőr és a Mezőkövesd licence szinte biztos, hogy meglesz.

A borsodi csapatok közül a Diósgyőr és a Mezőkövesd licence szinte biztos, hogy meglesz.A Magyar Labdarúgó Szövetség Elsőfokú Licencadó Bizottsága ma tartja második ülését, ezt a klublicenc alapeljárás első akadályát lendületből venni nem tudó sportszervezetek és csapataik szurkolói várhatják nagy érdeklődéssel. Most dől el ugyanis, hogy a licenc oldalról biztos indulónak tekinthető, április 27-én kidobolt sportszervezetek mellett kik felelnek meg még adminisztratív szempontból.

7+3

Jelen állás szerint 7 olyan csapatnak nem kell cidriznie, akik NB I-esek szeretnének lenni, és 3 olyannak, akik a 2015/16-os szezontól az NB II-ben szeretnének játszani. Mivel mindkét osztály mezőnye 16-16 csapatosra íródott ki az elmúlt években, így ezt alapul véve, van még kiadó hely bőven (azonban intő jel, hogy a következő szezonra érvényes versenykiírások még nincsenek elfogadva, vagyis elképzelhető, hogy ha kevesen mennek át a rostán, akkor nem 16-16 csapattal rajtol az első- és a másodosztály mezőnye). Ha a jelenlegi létszámot feltételezzük 2015/16-ra, akkor összesen 22 licences csapatot kellene még találni, hogy teljes legyen a mezőny, és 27 együttes van még azon a várólistán, akik az Elsőfokú Licencadó Bizottság döntésére várnak. Egyikük ugyanis már elszállt: nincs köztük az NB I-ben szereplő Győri ETO FC csapatát működtető gazdasági társaság, amely a bizottság által az első ülés után szabott határidőig, a múlt péntekig nem tudta prezentálni a sikeres licenceljáráshoz szükséges dokumentumokat, majd ezt közleményben is jelezte, ez pedig azzal egyenlő, hogy annak ellenére eltűnnek az élvonalbeli mezőnyből, hogy a pályán elért eredményeik alapján ott indulhatnának.

Ebből és a jövő évi 16 csapatos NB I-es mezőnyből kiindulva máris van egy üres hely, amelyet a versenyszabály szerint alulról tölthet fel az MLSZ elnöksége, vagyis elméletileg az NB II jelenlegi harmadikja is feljutó lehet, és ez a fajta lefelé gyűrűző spirál eggyel több NB III-as csapatot is felránthat az NB II-be. Vagyis az NB III Keleti csoportban az első helyért a Kisvárdával csatázó Putnoknak is van esélye a feljebb lépésre. De nemcsak nekik, hanem másoknak is, hiszen az NB I-es zuhanyhíradó szerint a Pápának, a Pécsnek, a Kecskemétnek is terjedelmes listát küldtek a licencadó bizottság első ülése után arról, hogy miket kellene pótolniuk.

Hogy állnak?

És hogy állnak a megyebeli csapatok? A Diósgyőri VTK NB I-es gárdája nemzetközi, vagyis UEFA licencet kért, ami az NB I-re is érvényes. Információink szerint azért nem kapták, kaphatták meg a licencet, mert a mérleggel kapcsolatos könyvvizsgálói eredmény hiányzott (ezt a vállalkozásoknak május 31-ig kell elkészíteniük, és ez a licencadó testület első ülése előtt még nem volt meg).

– Egy dokumentumunk hiányzott, illetve ezzel összefüggésben néhány táblázatba kellett beírnunk adatokat, de ezen már régen túl vagyunk – válaszolta Szabó Tamás, a DVTK-t működtető cég ügyvezető igazgatója azon kérdésünkre, hogy miként állnak licencügyben.

Bocsi Anna, a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta: az NB II mellett az NB I-re is kértek licencet. A társaság minden feltételnek megfelelt és csupán azért nem kapta meg elsőre a licencet, mert az egyik dokumentumot csak elektronikusan küldte meg. A kft. hiányosságát azonban nyomban pótolta, így várja a bizottság kedvező határozatát. Stadionjukban egyébként hamarosan megkezdődik a „foghíj” beépítése, a munkálatok alatt azonban együttesük bármelyik osztályban szerepelhet, hazai mérkőzéseit nem kell vendégségben rendeznie.

Knopp Richárd, a Putnok FC Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az NB III-ra és az NB II-re is kértek licencet. A pénteki utolsó határidőig minden szükséges dokumentumot feltöltöttek, így bíznak a kedvező elbírálásban. Sporttelepük bejárásakor az MLSZ illetékesei ugyan találtak hiányosságokat – például műanyag székeket kell kihelyezniük a lelátókra –, a gazdasági társaság azonban ígéretet tett arra, hogy a soron következő bajnokság kezdetéig a hiányosságokat pótolja.

ÉM-BCS,KT

Licenccel, vagy licenc nélkül

NB I-es licencük van (7 csapat): Debreceni VSC (UEFA licencet kapott), Ferencvárosi TC (UEFA licencet kapott), Videoton FC (UEFA licencet kapott), Paksi FC, Puskás AFC, Békéscsaba EFC (NB II-es), Gyirmót FC Győr (NB II-es).


NB I-esek várólistája (10 csapat): Budapest Honvéd, Dunaújváros-PASE, Diósgyőri VTK, Kecskeméti TE, Lombard Pápa TFC, MTK Budapest, Nyíregyháza SFC, Pécsi MFC-Matias, Szombathelyi Haladás, Újpest FC.


NB I-es elszállt, nem lesz licence (1 csapat): Győri ETO FC.


NB II-es licencük van (3 csapat): FC Csákvár, FC Ajka, Kozármisleny (NB III-as).


NB II-esek várólistán (12 csapat): Balmazújvárosi FC, Ceglédi VSE, FGSZ Siófok, Kaposvári RFC, Mezőkövesd Zsóry FC, Soproni VSE-GYSEV, Soroksár SC, Szeged 2011, Szolnoki MÁV FC, Szigetszentmiklósi TK, Vasas, Zalaegerszegi TE FC.


NB III-asok várólistán (5 csapat): Kisvárda-MG, Putnok FC, Budaörsi SC, Újbuda FC, Vác FC.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!