Sport

2014.08.21. 13:55

A bérlet is jó lesz – ameddig érvényes

Szeptember 15-ig nem kell fizetni a klubkártyáért, addig a szövetség állja a számlát.

Szeptember 15-ig nem kell fizetni a klubkártyáért, addig a szövetség állja a számlát.A jegyvásárlási folyamat megkönnyítése és felgyorsítása, a szurkolók és a csapatok közötti szorosabb kapcsolattartás a célja a Magyar Labdarúgó Szövetségnek a klubkártya-rendszer bevezetésével és fejlesztésével – közölte a napokban a szövetség. Szeptember 15-től már csak a klubkártyával rendelkezők tudnak majd belépőt váltani az NB I-es és Magyar Kupa mérkőzésekre. A határidőig a kártyák kiváltása minden klubnál ingyenes, szeptember 15-e után a klubok által meghatározott összeg ellenében készíttethető el. A klubkártya alaptípusa az egyesületekhez kötődik, minden klub egyedi kártyákat állít ki, amelyen fel kell tüntetni a tulajdonos – a jogszabály szerint előírt – adatait (nevét, születési helyét és idejét), valamint fényképét. A klubkártya egy speciális fajtája az úgynevezett futballkártya, amelyet az MLSZ bocsát ki azoknak, akik nem kötődnek egyetlen klubhoz sem.

Kedvezményeket kapnak

A kártya kiállításához szükséges adatok megadása történhet egy erre kialakított felületen a honlapon, vagy e-mailen, de az elkészült kártyákat kizárólag személyesen lehet átvenni, az adatok helyességének ellenőrzése után. Egy szurkoló egy klubkártyát és egy futballkártyát válthat ki, s ezek bármelyikével bármelyik NB I-es, kupa-, vagy válogatott mérkőzésre vehet jegyet. A klubkártyának a törvényi előírás szerint kötelezően tartalmaznia kell a tulajdonos nevét, születési helyét és idejét, valamint a fényképét. Az adatok a klub saját rendszerében tárolódnak. Ha valaki a klubkártyájával egy másik csapat meccsére vált belépőt, akkor a találkozót rendező egyesület dönti el, hogy a vendég- vagy a semleges szektorba szóló jegyet ad-e. A kártyák kiváltása nagyjából három-négy percet vesz igénybe, az érvényességi idejük pedig egységesen három év. A klubkártyákat az adott egyesületeknél lehet igényelni. Az új rendszer a klub számára megkönnyíti a jegyek eladását a stadionkihasználtság hatékonyságának növelését és tervezhetőbbé, ezáltal gazdaságosabbá teszi a biztonsági intézkedések alkalmazását, a kártyákkal rendelkező szurkolók pedig a tervek szerint rendszeresen kapnak majd különböző kedvezményeket a kluboktól és az MLSZ-től is.

A Diósgyőr hatásköre

Azt nem lehet állítani, hogy a diósgyőri szurkolók körében osztatlan sikert váltott ki a klubkártya-rendszer bevezetése, a piros-fehér ultrák hangot is adtak ellenérzésüknek a legutóbbi bajnoki mérkőzésen. Az Észak-Magyarország információi szerint a hét elején egyeztetés zajlott az MLSZ-ben, amelyen részt vett a DVTK, illetve a szövetség képviselője is.

– A jogszabályváltozásnak köszönhetően egy ideje gyakorlatilag már csak úgy lehet NB I-es mérkőzésre bejutni, ha előtte, a jegyváltásnál a szurkoló megadja a személyes adatait – mondta Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs munkatársa. – Érthető, ha valakiben ez ellenérzést szül, ugyanakkor pont a szurkolók személyes adatainak védelme érdekében a legmagasabb szinten auditálták az eljárást, ezzel biztosítva azt, hogy az adatot tényleg csak akkor és csak az láthassa, amikor és akinek szükséges. Valóban volt egy egyeztetés, amelyen az alapvető technikai munkafolyamatokról esett szó, ezek összehangolásáról, mert mindenki azt szeretné, ha a részletek is tiszták, egyértelműek lennének. Az előkészítés végén járunk, a különböző technikai eszközök, nyomtatók és egyéb kellékek a klubok rendelkezéseire állnak, így Diósgyőrben is, tehát rövidesen beindulhat ott is a rendszer. Hogy pontosan mikor, ez a DVTK döntése, hatásköre. A csapatok egyébként együttműködőek, és az MLSZ is azon van, hogy minél kisebb legyen a fennakadás, és hogy az igények szerint folyamatosan, közösen finomítani tudjunk a rendszeren. Amennyiben minden beáll, a szurkolók azt fogják érezni, hogy csak egyszer kellett pár perces kellemetlenségen átesniük, mert utána már minden simán fog menni. Ehhez azonban a kluboknak mindent meg kell tenniük szurkolóik tájékoztatása és kiszolgálása érdekében. A DVTK-tól különben hasznos, életszerű felvetéseket kaptunk, például olyat, hogy mi lesz a bérletesekkel, és mi lesz azokkal, akik távol laknak Miskolctól, az ország más részében, mondjuk Budapesten, s nem tudnak egyik percről a másikra besétálni a klub azon üzletébe, ahol klubkártya-értékesítés zajlik.

Az elsőre a megoldás – értesüléseink szerint – az lehet, hogy a bérlet az érvényessége lejártáig klubkártyaként szolgál, tehát a tulajdonosának addig nem kell foglalkoznia klubkártya-váltással, hiszen azon ugyanúgy megvannak az adatai. A másik esetben pedig a szurkolók kiválthatják majd a kártyát a központi helyszíneken, például Budapesten több helyen. A tervek szerint, a kényelmesebb kiszolgálás érdekében, előregisztrációra lesz lehetőség Miskolcon.

– Sokat várunk a diósgyőri szurkolóktól, akik számtalanszor bizonyították csapatukhoz való kötődésüket, és a klubkártya elsődleges célja pontosan az, hogy közelebb kerüljön egymáshoz drukker és egyesület. Ami akkor történik meg, amikor ezen plasztik kártya nem elsősorban a személyazonosítás eszköze, hanem a kedvezményekre, akciókra feljogosító kártya lesz – tette még hozzá Dinnyés Márton.

MLSZ, ÉM-MI


A tények

A tapasztalatok szerint egy klubkártya kiváltásának költsége 500 és 1500 forint között mozog, ám amint azt írtuk, ezért szeptember 15-ig nem kell fizetniük a drukkereknek. Pontos számot egyelőre nem tudni azzal kapcsolatban, hogy összesen hány klubkártyát váltottak ki eddig a csapatok szurkolói, de információink szerint már több ezret.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!