Sport

2014.08.09. 19:17

16. TVK Triatlon Nagyhét - Kilenc lány és tíz fiú a junior Ek-döntőjében

Tiszaújváros - A vasárnapi 30-30 főt számláló döntőbe jutás volt a tétje annak az öt selejtező futamnak, melyet a 16. TVK Triatlon Nagyhét nyolcadik, VOLÁN NAPJÁN rendeztek meg Tiszaújvárosban. A nyílt ETU Triatlon Junior Európa-kupa előcsatározásaiból a magyarok közül kilenc leány és tíz fiú versenyzővel találkozhatunk a fináléban.

Tiszaújváros - A vasárnapi 30-30 főt számláló döntőbe jutás volt a tétje annak az öt selejtező futamnak, melyet a 16. TVK Triatlon Nagyhét nyolcadik, VOLÁN NAPJÁN rendeztek meg Tiszaújvárosban. A nyílt ETU Triatlon Junior Európa-kupa előcsatározásaiból a magyarok közül kilenc leány és tíz fiú versenyzővel találkozhatunk a fináléban.

A 26,3 Celcius fokos belvárosi Dísztóban kialakított úszópályát elsőként a junior hölgyek népesítették be.

Az 1. futam 24 indulója között hét magyar is helyet kapott. A 2 körös, 500 méteres úszásban az olasz Luisa Iogna-Prat 6:53 perces idővel, 7 mp-es előnnyel ért elsőként a partra, őt Hargitai Henrietta és Mester Dóra követte. A fordítós, oda-vissza 12 km-es kerékpározás közben egy nyolcas csoportnak, Hargitaival és Csák Pannával, sikerült elszakadnia a többiektől. A 3,2 km-es, két körből álló futás felénél a német Lina Völker és Csák közel 10 mp előnyre tett szert, de a folytatásban mindkettőjüket megelőzte a lengyel Aleksandra Sikora. Ebből a selejtezőből 14-en egyenes ágon jogot szereztek a vasárnapi döntőre. Hargitai és Csák mellett Sárszegi Noémi, Fekete Sára, és Szegedi Sára is finalista lett.

A 23 tagú 2. futam úszásában a német Anabel Knoll volt a leggyorsabb, de ott volt a sarkában Zelovics Dóra is. A páros mellé csatlakozott a középső számban a kanadai Emy Legault és a szlovén Kristina Ursic, így ők négyen 15 mp előnnyel válthattak az üldözőkkel szemben. A futás első felére ketten, Knoll és Legault mintegy félperces fórban fordult a befejező 1600 méterre, melynek során az első két helyet már nem engedték ki a kezükből. Fuchs Dóra, Zelovics Dóra és Fuchs Renáta helyezése, míg Nagy Krisztina idő alapján szerezte meg a vasárnapi indulás jogát.

A fiúk 1. futama (27 indulóval) Dévay Márk részsikerével indult, aki Zékány Nagy Patrikkal és három külföldivel, az új-zélandi Taiyler Reid-el, a lengyel Konrad Zdun-nal és az olasz Marco Corra-val próbálta döntésre vinni a dolgot, ám nem jártak sikerrel, mert még páran csatlakoztak hozzájuk a hajrára, mely Reid-nek sikerült a legjobban. A döntőt érő első kilenc helyezett közé a már említett két magyaron kívül Tóth Máté verekedte be magát. Mint később kiderült, idővel Tóth Milán is csatlakozhatott a továbbjutókhoz.

A 2. selejtező (27 induló) kilenc helyéért vívott küzdelemben a cseh Lukas Cervenka után a hazai pálya előnyét élvező Marton Előd rohanhatott másodikként a váltózónába. A bringázásnál az ír Constantine Doherty vitézkedett leginkább, aki a futásban sem lassult sokat és megnyerte a futamot. Szatmári Levente a harmadik pozícióban, legjobb magyarként delegálta magát a legjobbak közé, ahol Lehmann Bence, Tóth Róbert és Marton Előd is csatlakozhat hozzá.

A 3. előfutam (27 induló) nyitánya Linus Stimmel révén német részsikerrel indult, de ott volt az élbolyban Kovács Péter is. A középső számban összeállt egy huszonkét tagú „vonat”, melyben hét magyar is tekert. A második depózás után az addig rendkívül taktikusan versenyző Bicsák Bence ritmust váltott, melynek köszönhetően a második futó kört már ő kezdte az élről, 8 mp előnnyel. A hátralevő métereken a távolság csak nőtt, így magyar futamgyőzelmet ünnepelhettünk. Bencén kívül még Rácz Gergő lett finalista.

(A részletes eredményeket a www.evochip.hu és a www.triathlon.org oldalakon lehet megtalálni.)

- Szűcs István sajtóreferens -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!