Sport

2014.08.10. 17:43

16. TVK Triatlon Nagyhét - Bicsák-arany, Dévay-bronz az Európa-kupán

Tiszaújváros - Bicsák Bence érett versenyzéssel, fantasztikus futással aranyat, míg az erejét kiválóan beosztó Dévay Márk bronzérmet érdemelt ki a tiszaújvárosi nyílt ETU Junior Triatlon Európa-kupán. A nők versenye új-zélandi sikerrel ért véget, itt a legjobb magyar a negyedikként zárt Fuchs Dóra lett.

Tiszaújváros - Bicsák Bence érett versenyzéssel, fantasztikus futással aranyat, míg az erejét kiválóan beosztó Dévay Márk bronzérmet érdemelt ki a tiszaújvárosi nyílt ETU Junior Triatlon Európa-kupán. A nők versenye új-zélandi sikerrel ért véget, itt a legjobb magyar a negyedikként zárt Fuchs Dóra lett.

A 16. TVK Triatlon Nagyhét részét képező viadal 30 versenyzőt számláló női döntőjének idejére, 13 órára alaposan befűtöttek odafent, hiszen 30 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. A belvárosi Dísztó partján felállított pontonról elrajtolt mezőny két körben teljesítette az 500 métert. Elsőként a szlovén Kristina Ursic hagyta el a vizet, de 5 mp elteltével ott voltak mögötte a többiek is. Az első tízben négy magyar - Fuchs Dóra, Zelovics Dóra, Hargitai Henrietta, Fuchs Renáta - helyezkedett. A depóból a kanadai Emy Legault indult ki elsőként az öt körből álló, összesen 12,5 km-es kerékpározásra, melynek elején próbált elszakadni a többiektől. Két körig még ő haladt elől, de ekkor beérte egy nyolc tagú boly, a négy magyarral. A második „öltözködésben” az új-zélandi Elise Salt ragadta magához a kezdeményezést, olyannyira, hogy a 3,6 km-es futás első körének végén, a kanadai lánnyal együtt, 10 mp előnyt is sikerült kiharcolnia. A verseny ezen szakaszában a mieink közül a negyedik Fuchs Dóra haladt a legelőkelőbb helyen. Újabb egy kör elteltével Salt lerázta a kanadai sportolót és egyedül vágott neki a mindent eldöntő utolsó 1200 méternek. Fuchsot az ötödik, Zelovicsot a hetedik pozícióban jegyezhettük ekkor. A hajrában az új-zélandi lány megőrizte első helyét, a kanadai szökevény-társ lett az ezüstérmes és a német Anabell Knoll szerezte meg a bronzérmet. A legjobb magyarnak az egy helyet javító, negyedikként beérkező Fuchs Dóra bizonyult.

Nagyon-nagy futással a dobogó tetejére

A szintén 30 tagú férfi döntő első számában is egy tengerentúli sportoló, az új-zélandi Tayler Reid vitézkedett, de a top 5-ben három hazai versenyző – Dévay Márk, Zékány Nagy Patrik, Marton Előd - is helyet követelt magának. A gyors depózás és az első bringás kör után öten - Dévayval és Zékány Naggyal - megpróbálták a szökést, mely 20 mp-es eltávolodást jelentett az üldözőktől. Újabb egy kör elteltével a távolság pár másodperccel tovább nőtt, a nyolc tagú, öt magyart számláló második csoporttól. A negyedik „kanyarban”, egy körrel az újabb depózás előtt a helyzet annyiban változott, hogy Tóth Róbert már nem tartott ezzel a társasággal. A váltózónáig ugyanúgy maradt a helyzet, mint azt megelőzően. A futás első 1200 métere után új-zélandi vezetést és Dévay Márk révén hazai második helyet figyelhettek meg az egyre nagyobb számú nézőközönség tagjai. A középső számban második bolyos Bicsák Bence, a kitzbüheli Európa-bajnokság 5. helyezettje, a genfi junior Európa-kupa bronzérmese már ekkor felrobogott a negyedik helyre. Az utolsó kört jelző csengetésnél, amikor Reid fáradni látszott, Dévay és Bicsák haladt mindössze 3 mp hátrányban a dobogót érő helyen. Az utolsó pár száz méteren Bicsák Bence ellenállhatatlanul futott, utolérte és megelőzte az új-zélandi fiút, aki azonban még tartani tudta a bronzérmes pozícióban Dévay Márkot.

A még ifjúsági korú Lehmann Bence is indulási jogot szerzett a döntőre, de ő vasárnap reggel útra kelt Kínába, ahol Nanjing városában - Bicsák Flórával együtt - képviselheti hazánkat a II. Ifjúsági Olimpián. Bencével kapcsolatos érdekesség, hogy ő az első tiszaújvárosi triatlon világkupa idején született, az akkori versenyen, pár hetesen, édesanyja ölében már ott volt!

A férfi verseny végén az érmeket, a pénzdíjat és a virágcsokrokat Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) olasz elnöke és dr. Nemes Nagy Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára adta át a dobogósoknak.

A legjobb hat-hat magyar - Fuchs Dóra, Zelovics Dóra, Csák Panna, Fuchs Renáta, Sárszegi Noémi, Szegedi Sára, illetve Bicsák Bence, Dévay Márk, Szatmári Levente, Rácz Gergő, Zékány Nagy Patrik és Marton Előd – különdíjat vehetett át Skopp Gábortól, a Medi Hungary Kft. képviselőjétől.

(A részletes eredményeket a www.evochip.hu és a www.triathlon.org oldalakon lehet megtalálni.)

- Szűcs István sajtóreferens -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!