Sport

2014.07.29. 11:37

Feljutásért mentek, arany lett belőle

Az U18-as leány kosárlabda-válogatott veretlenül nyerte meg a B-csoportos Európa-bajnokságot.

Az U18-as leány kosárlabda-válogatott veretlenül nyerte meg a B-csoportos Európa-bajnokságot.

Két – Románia területén található – városban, Nagyváradon és Temesváron rendezték meg az U18-as leány kosárlabdázók B-csoportos Európa-bajnokságát, amelyen a magyar válogatott is részt vett. Hazánkat két diósgyőri kosaras is képviselte a kontinensbajnokságon, Dubei Debóra, akit a torna All Star csapatába is beválasztottak, és Horváth Bernadett. Mind a ketten alapemberei voltak a száz százalékos teljesítménnyel az élen végzett együttesnek, és mind a ketten pályára léptek csapatuk mind a hét győztes meccsén, így az utolsón is, a döntőben, az észtek elleni találkozón, amelyet 58-52-re nyertek meg.


A nemzetközi kosárlabda szövetség (FIBA) videó montázsa Dubei Debóráról:


– Nem sokat aludtunk vasárnap este – tudtuk meg Horváth Bernadettől hétfőn, nem sokkal a hazaérkezése után, aki arra a kérdésre adta ezt a választ, hogy volt-e egy kis ünneplés az elsőség megszerzését követően. – Jó későn, éjfél körül értünk vissza a szállodába, vacsoráztunk, aztán volt ott egy kis eszem, iszom, vidámság, boldogság, öröm, beszélgetés és egy nagyon rövid alvás, mert a busz reggel 9-kor jött értünk, hogy hazahozzon minket.

Az értékekről

Az Aluinvent-DVTK felnőtt csapatának játékosát arról is kérdeztük, hogy ennek az első helynek milyen értéke van az ő szemében.

– A sorozatban elért hét győzelem szép, a saját vágyam az volt, hogy nyerjük meg ezt az Eb-t, és mint egyike a keretbe került kevés 96-os születésűeknek, tegyek is ehhez hozzá valamit. Szóval, annak ellenére, hogy a csapat elé tűzött cél „csak” a feljutás volt, vagyis az első három hely valamelyikének megszerzése, számomra viszont az arany megszerzése volt az egyetlen elfogadható eredmény – mondta Horváth Bernadett. – Az első öt meccs viszonylag sima volt, az elején elmentünk 15-20 pontokkal, és a vége általában 30 lett. Az elődöntőben, a lettek ellen ez a fajta különbség csak a harmadik negyed végére lett meg, mármint a 15-20 pont körüli különbség, úgyhogy ez egy picit nehezebb volt, de az igazán erős meccset az észtek ellen játszottunk a fináléban. Ez utóbbit azzal nyertünk meg, hogy fizikailag jobb állapotban voltunk, és hogy fejben is jobban bírtuk a terhet.

Amikor a saját teljesítményéről kérdeztük a kosarast, aki irányító létére a pontgyűjtésből is alaposan kivette a részét, így foglalta össze az Eb-t:

– Ugye, a 97-es korosztály az idén a világbajnokságon bronzérmet szerzett, és ehhez az összeszokott csapathoz csatlakoztunk mi néhányan, 96-osok. Ezzel összefüggésben az elején az összeszokottságban mutatkoztak hiányosságok, úgyhogy az első öt meccset annyira nem tartom jónak, de az utolsó két találkozón hoztam, amit tudok, amire képes vagyok, a lettek és az észtek elleni játékommal elégedett lehetek.

A magyar U18-as válogatott mostani eredményét nem könnyű elhelyezni a korosztályos mezőnyben, lévén a B-csoportból kiemelkedtek, de kíváncsiak voltunk arra, hogy az A-csoportban szerepelt mind a 16 együttest jobbnak tartja-e a diósgyőri irányító a saját nemzeti csapatánál.

– Szó sincs róla, szerintem ez az együttes az A-csoportos Eb-n is tízen belül lett volna, illetve még előrébb végzett volna – hangzott a válasz. – Ha abból indulok ki, hogy az a horvát csapat lett a nyolcadik, akik ellen az Eb előtt két szoros meccset játszva egyszer győznünk is sikerült, akkor ez inkább azt mondatja velem, hogy a nyolc legjobb európai csapat között van a magyar csapat helye.

ÉM-BCS


Marad a DVTK-ban

Horváth Bernadettet a jövőjéről is kérdeztük, arról, hogy mikor és hol áll munkába a 2014/15-ös szezonban, és hogy addig mivel tölti az idejét.– Hogy hol? Természetesen Miskolcon, a DVTK-nál, hiszen megállapodtunk a következő szezonra is Szabó Tamás ügyvezetővel – mondta az irányító. – Tudtommal augusztus 18-án kezdődik a felkészülés, és addig még pihi is lesz, pár napos rövid nyaralással, de a következő napokban leszek még Miskolcon, mert van miért, van kiért ott lennem.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!