Sport

2014.05.27. 11:30

Csank János: "Az utóbbi évek legjobb kupadöntője"

Csank János mesteredző szerint a játékvezető felelőssége csökken, mert büntetők döntöttek vasárnap este.

Csank János mesteredző szerint a játékvezető felelőssége csökken, mert büntetők döntöttek vasárnap este.A korábbi szövetségi kapitány és a DVTK egykori vezetőedzője ritmusos és élvezhető mérkőzést látott vasárnap este a Puskás Ferenc stadionban. A szakember szerint a százhúsz perces drámai csatában minden benne volt, ami egy ilyen téttel bíró és hőfokú találkozóban benne lehet.

- Csodálatos volt a szurkolótáborok csatája, a nézőszám eleve igazi futballhangulatot teremtett – értékelte az összecsapást Csank János. – Két magas fordulatszámon futballozó csapat találkozott egymással, egyértelműen nézhető, eladható volt az idei kupadöntő. Hosszabbítás, tizenegyesek, a semleges néző számára abszolút jó szórakozást kínált a meccs. Túlzás nélkül mondhatom, hogy az utóbbi idők legjobb Magyar Kupa fináléján vagyunk túl. A gyors újpesti gól a fővárosiak forgatókönyvét vette elő. Ezután a Diósgyőr egyértelműen irányította az összecsapást, de sokszor ezt fejvesztve tették. A lila-fehérek szervezetten futballoztak, jól fejlődtek föl, ám látványos helyzetekig nem jutottak el, mert az utolsó, utolsó előtti passzos szituációkban hibáztak. A második félidőre egyértelműen elfáradtak Kabáték, ekkor már nagy mezőnyfölényt alakítottak ki a miskolciak, és a végén sikerült is egyenlíteni egy védelmi megingás után.

Gyorsan kellett döntenie

Csank János hozzátette: a hosszabbítás elején is uralta és irányított a játékot a Diósgyőr, hiszen ekkor a lefújás előtti gól miatt a lélektani előny is Bacsáéknál volt. Kádár kiállítása azonban változtatott a meccs menetén.

- A játékvezető abban a helyzetben úgy látta, neki a pillanat tört része alatt kellett dönteni – fűzte hozzá Csank János. – Nyilván a szurkolók és a tv nézők többször visszanézve mélyrehatóbban elemezhették az esetet. Utólag viszont úgy gondolom, hogy nem értékelődik föl annyira ez a döntés, mert az Újpest nem tudott akciógólt lőni, a csapatok eljutottak a bűntetőkig. Arra sincs garancia, hogy Kádár pályán maradása esetén más végeredmény született volna. Azt viszont diósgyőri oldalról nagy hibának tartom, hogy két alkalommal sem találták el a játékosok a kaput. A lila-fehérek úgy nyerték meg a döntőt, hogy Balajczának egyetlen tizenegyest sem kellett megfognia. Ez pedig döntőnek bizonyult a hazárdjáték során.

Plusz csere kellene

Az ózdi származású mesteredző ugyanakkor egy felvetést is tett, amit akár nemzetközi színtéren is érdemes lenne megfontolni, amikor felmerülhet a hosszabbítás lehetősége.

- Emberfeletti futómennyiség volt mindkét csapat játékosaiban, a ráadásban többen begörcsöltek, néhányan a végére lépni alig bírtak – tette hozzá Csank János. – FIFA szinten kellene egy döntést meghozni, hogy ilyen helyzetekben engedélyezett legyen egy, de akár két plusz csere is. Az edzők dolga is rendkívül nehéz, mert nem tudják, meddig tart a meccs, hogyan osszák be a frissítési lehetőségeket. Kapus is megsérülhet, de bárkivel előfordulhat, hogy nem tudja folytatni, ebben az esetben pedig borulhat minden. Egészségügyi szempontból is védeni kellene a játékosokat, amire ez egy könnyen bevezethető, jó módszer lenne.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!